5 tips voor het verzorgen van jouw zaailingen

In de maanden januari tot mei kan er volop voorgezaaid worden. In die maanden staan mijn vensterbanken vol met kweekbakjes en zaailingen. Met het lenteweer in zicht verwacht ik dat de zaailingen de komende tijd flink zullen groeien en daarom heb ik voor jou hieronder vijf tips genoteerd om te zorgen dat jouw zaailingen stevige plantjes worden zodat ze straks klaar zijn om de volle aarde in te gaan!

1. Hoe geef je jouw zaailingen water?

Een aanrader is om dit van bovenaf met een plantenspuit te doen of de plantjes van onderen het water laten opzuigen. Op deze manier blijft de grond luchtig en slipt het niet dicht. Hierdoor kunnen wortels makkelijker in de aarde groeien en vindt de zaailing makkelijker zijn weg omhoog.

2. Hoe krijg je stevige rechte plantjes

Zonlicht zorgt ervoor dat de zaailingen groeien, hoe meer zon hoe beter. De zaailingen zoeken hierom het zonlicht altijd op door er naar toe te groeien. 

Om te zorgen dat het rechte plantjes worden draai ik de potjes waarin je plantjes staan elke dag. Op deze manier kweek je rechtopstaande plantjes en voorkom je dat ze naar de zon groeien.

3. Geef je planten voldoende zuurstof

Haal elke dag de kweekkap van je kweekas, zodat er voldoende zuurstof vocht dat gaat broeien resulteert in schimmels. Dat willen we natuurlijk voorkomen. Gebruik jij een kweekkap? Lucht jouw kweekkas dan elke dag door de kap er eventjes van af te halen.

Wat moet je doen als je slungelige planten krijgt?

Zien jouw zaailingen er lang en slungelig uit? Dan kan het zijn dat hij te snel groeit. Geef hem dan iets minder water en geef hem een lichtere en koele standplaats. Zo vertraag je de groei en krijg je stevigere planten.

Wanneer verplanten naar een groter potje?

Wanneer je zaailing vier ‘echte’ blaadjes heeft dan kan je de zaailing planten in een groter potje. Kies een potmaat dat ruim genoeg is voor de zaailing (min 7cm bij 7cm) en gebruik altijd voedzaam potgrond. Je planten kunnen hierin verder groeien, veel wortels aanmaken zodat je ze als sterke planten in je tuin kan uitplanten.

WAAR BEN JE NAAR OP ZOEK?

Hoi, ik ben Stefanie. Graag neem ik je mee in het plezier dat zaaien, oogsten en lekker biologisch eten mij brengt!

Populaire recepten

Kweektips!

Kweek je eigen biologische kruiden, groente en fruit.​

Mis niets

Ontvang mijn nieuwsbrief!

Doe nieuwe inspiratie op! Ontvang moestuintips, seizoensrecepten en aantrekkelijke acties.

VOLG MIJ OP INSTAGRAM

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.