5 tips om succesvol te starten met moestuinieren

Start met het kweken van jouw eigen ecologische kruiden, groente en fruit!

Het is bewezen: tuinieren verlaagt je stress, draagt bij aan je fysieke gezondheid. Én in deze tijd geeft het je een doel: verzorgen van je kruiden, groente en fruitplanten. Als je het goed doet wordt je beloond met heerlijk eten.

Hieronder help ik je graag op weg met een paar tips&trics zodat jij binnenkort met veel zelfvertrouwen kan starten met jouw moestuin!

Tip 1. Begin klein & vier je successen

Om te beginnen is verstandig om voor het zaaien een stappenplan op te stellen. Welke kruiden, groente of fruit wil je gaan kweken? Waar wil je deze gaan kweken? En welke verzorging prefereren deze gewassen? Allemaal vragen die noodzakelijk zijn om een goede oogst te kunnen krijgen. Heb je nog niet zoveel ervaring met kweken? Begin dan klein. Kies voor een paar gewassen die gegarandeerd succesvol zijn.

Denk bijvoorbeeld aan kruiden, courgettes, peultjes, aardappels en wortels. 

 

Vier je successen en breidt uit als je het leuk vindt en genoeg tijd hebt.

Tip 2. Kweek wat je lekker vindt

Je begint makkelijk, maar het moet ook lekker zijn. Je harde werk wordt beloont met een flinke oogst , maar als jij veel oogst hebt van een groente die je niet lekker vindt, zal het alsnog een teleurstelling worden. Ook al kan je er veel vrienden blij mee maken.

Dus als jij dol bent op frambozen of tomaten, kies daar dan voor!

Tip 3. Maak een ‘moestuin’ indeling

Nu weet je wat je gaat kweken, maar waar? 

Start met de keuze of je gaat kweken in potten, in de volle grond of kiest voor een combinatie. 

Hou rekening met de stand van de zon ten opzichte van de plek waar je de groente en fruit planten neerzet. Én dat de planten na verloop van tijd alleen maar groter worden. Twee kleine tomatenzaadjes, worden uiteindelijk twee heuse tomatenstruiken! 

Als je meerdere jaren achter elkaar wilt oogsten van dezelfde grond, gebruik dan een wisselteelt schema.

Tip 4. Zaai en oogst kalender

Lees je voorafgaand in wat het meest geschikte zaaimoment per gewas is en hoe je de zaailingen en plantjes moet verzorgen. Zo zorg je ervoor dat je doorlopend kan oogsten.

Er zijn online vele uitgebreide zaaikalenders te vinden. Deze zaaikalender van de IVN is overzichtelijk met alle basis groente erop. 

Tip 5. Moestuinbenodigdheden

And last but not least: schrijf voorafgaand op welke gereedschappen en materialen je nodig hebt om te kunnen tuinieren. Tegenwoordig bestaat er een wereld aan kweekpotten, handgereedschappen en hippe gieters. Ga daarom voor jezelf na wat voor jou noodzakelijk is om uiteindelijk die mooie volle paprika’s of komkommers van je plant te kunnen plukken!

 

Mocht je nou toch ergens tegenaan lopen? Twijfel dan niet om me een vraag te stellen. Je kunt me altijd hieronder een berichtje sturen of via Instagram DM!

 

Of geef je op voor mijn Moestuincursus!  

Stel je eigen moestuinplan op en krijg je nog veel meer praktische tips.

WAAR BEN JE NAAR OP ZOEK?

Hoi, ik ben Stefanie. Graag neem ik je mee in het plezier dat zaaien, oogsten en lekker biologisch eten mij brengt!

Populaire recepten

Kweektips!

Kweek je eigen biologische kruiden, groente en fruit.​

Mis niets

Ontvang mijn nieuwsbrief!

Doe nieuwe inspiratie op! Ontvang moestuintips, seizoensrecepten en aantrekkelijke acties.

VOLG MIJ OP INSTAGRAM

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.