Aardappels

Voor wie?

Beginner, Enige ervaring, Gevorderde, Expert

Zaaien & Oogsten

Zaaien: De beste maand is april.
Oogsten: augustus – oktober

Introductie

Paars, rood, wit, vastkokend, kruimig.. Overweldigend hoeveel soorten er zijn! Ik heb inmiddels 3 soorten in mijn moestuin en ze bevallen allemaal prima! Aardappels kun je zowel in een pot als in de tuin kweken. In een pot is erg handig omdat de aardappels zich niet verspreiden door de hele (moes)tuin wanneer er een klein aardappeltje in de grond achterblijft. En daarnaast kun je tussentijds krieltjes oogsten. Ik kweek mijn aardappelen op beide manieren. De potten die ik gebruik zijn duurzame elho aardappelpotten.

Zaaien

Er zijn vele soorten pootaardappelen. Laat ze eerst uitlopen (ontkiemen) voordat je ze plant. Ze lopen vanzelf uit wanneer je ze op een koele lichte plek zonder zonlicht legt. Het duurt alleen wel even (hoelang?) dus begin op tijd. Wanneer de aardappels meerdere uitlopers hebben kan je ze in de grond stoppen. Doe wel voorzichtig zodat de uitlopers niet afbreken. Je hebt vroege en late rassen. Vroege rassen poot en oogst je eerder in het seizoen en de late rassen poot en oogst je later. Dus let op en kijk even naar wat je poot.

Verzorgen

Aardappels zijn super makkelijk te verzorgen. Zet ze lekker in het zonnetje en geef de aardappelplantjes tijdens een droge periode extra water, maar verder heb je er geen omkijken naar.

Oogsten

Na 100 dagen is het tijd om de aardappels te oogsten. Als de planten beginnen te bloeien zitten er al kleine aardappeltjes aan. Je kunt dan krieltjes oogsten. Wil je grotere aardappels telen? Oogst dan pas als de plant afsterft.

WAAR BEN JE NAAR OP ZOEK?

Hoi, ik ben Stefanie. Graag neem ik je mee in het plezier dat zaaien, oogsten en lekker biologisch eten mij brengt. Op deze pagina vind je een van de seizoensrecepten die ik graag met je deel. 

Ik ben benieuwd of je er net zo van genoten hebt als wij!

Lees meer over moestuinieren in mijn blogs!

Mis niets

Ontvang mijn nieuwsbrief!

Doe nieuwe inspiratie op! Ontvang moestuintips, seizoensrecepten en aantrekkelijke acties.

VOLG MIJ OP INSTAGRAM

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.