Aardbeien

Voor wie?

Beginner

Zaaien & Oogsten

Zaaien: Binnenshuis rond eind februari/begin maart
Oogsten: Gedurende het hele zomerseizoen

Introductie

Wie lust ze niet: aardbeien. Ze zijn niet alleen lekker om los uit de hand te eten, maar ook heerlijk in een gerecht zoals een zomerse salade of een zoete baksel. Aardbeien zijn makkelijk te herkennen aan hun vorm en de rode kleur.

Maar wist je er een waslijst aan aardbeiensoorten bestaat? Ieder met unieke eigenschappen én een eigen smaak.

Er is onderscheid te maken tussen kort- en doordragende rassen. De kortdragende rassen produceren in een korte tijd een hele hoop aardbeien. Doordragende rassen produceren daarentegen gedurende een langere periode aardbeien. Op de site van aarbeiplantje.nl hebben ze een groot assortiment met verschillende soorten biologische aardbeienrassen. Ben jij benieuwd hoe ze het beste kunnen worden gekweekt? Dat lees je hieronder!

Zaaien

Het zaaien van de aardbeienzaden kan rond eind februari/begin maart in een kweekbak. Omdat de zaden het beste ontkiemen bij kamertemperatuur, is het aan te raden om dit binnenshuis te doen. Zorg dat je het gekiemde zaadje nauwelijks afdekt met aarde. Ze hebben namelijk licht nodig om te kunnen ontkiemen. Houd de grond licht vochtig middels een plantjesspuit. Gebruik je een kweekkap? Haal deze er dan zo nu en dan van af zodat de kas kan luchten. Op deze manier voorkom je schimmel- en rotvorming.

Kweek je ze liever als stekje? Koop (net zoals ik) je aardbeienplantjes en stek ze na een jaar. Dit is makkelijk en leuk om te doen!
Aardbeienplantjes produceren veel uitlopers, zorg dat de eerste uitloper vanaf de plant contact maakt met de grond. Dit zorgt ervoor dat dit aardbeiplantje wortels aan gaat maken. Knip de uitlopers erna af, zodat de energie naar de plant en het ene stekje gaat.

Aan het einde van het seizoen knip de eerste uitlopers dan af bij de kern van de plant. Deze heeft al het goed is veel eigen wortels aangemaakt. Zet deze in een kweekpotje en houd de aarde lichtvochtig. Na verloop van tijd zullen de wortels flink zijn gegroeid en is hij klaar voor de aarde.

Wil je de uitlopers niet gebruiken als stekje? Verwijder de uitlopers, zodat alle energie naar je lekkere zoete aardbeien gaat.

Verzorgen

Hebben de zaailingen vier blaadjes? Dan zijn ze klaar om verspeend te worden. Verpoot ze naar een potje dat ruim genoeg is, zodat de wortels genoeg ruimte hebben om te groeien. Zijn het na verloop van tijd mooie stevige plantjes geworden? Zet ze dan een paar dagen overdag buiten op een beschutte plek. Op deze manier kunnen ze vast wennen aan het klimaatverschil.
Meestal kunnen ze na IJsheiligen (14 mei) de volle aarde in. Omdat aardbeien niet van natte voeten houden, is het belangrijk om voor een goede afwatering te zorgen.

Zet je aardbeienplantjes in rijen? Houd dan ongeveer 30 centimeter tussen elk plantje.

Een aanrader is om de bodem te bedekken met stro. Op deze manier verdampt het vocht uit de aarde minder snel en voorkom je rot omdat de aardbeien droog liggen.

Oogsten

Kortdragende rassen produceren in een korte tijd een hele hoop aardbeien. Kom je met een overschot te zitten? Vries ze dan in. Heerlijk voor door een smoothie! Je kunt ze natuurlijk ook gaan uitdelen aan anderen. Geloof me, dat wordt altijd gewaardeerd (-;

Doordragende rassen produceren daarentegen gedurende een langere periode aardbeien. Het moment om te kunnen oogsten verschilt hierbij per ras.

Dit jaar heb ik extra aardbeienplantjes besteld. Je kan immers genoeg aardbeien hebben!

Ik heb ze besteld bij aardbeiplantje.nl. Deze kwekerij is van twee broers die kweken op Nederlandse bodem. Ook bieden ze biologische aardbeienplanten aan. Als extraatje hebben ze net als ik een jong gezin. Die steun ik natuurlijk graag!

En wat echt een feestje is: ze hebben biologisch smulpakketen. Op deze manier ontvang je verschillende soorten aardbeien (kort- en doordragend) waardoor je de hele zomer kan genieten van aardbeien! Zelf ga ik een uitplanten in mijn moestuin en het andere deel ophangen in mijn kas. Zo heb ik ze ook lekker dicht bij huis.

WAAR BEN JE NAAR OP ZOEK?

Hoi, ik ben Stefanie. Graag neem ik je mee in het plezier dat zaaien, oogsten en lekker biologisch eten mij brengt. Op deze pagina vind je een van de seizoensrecepten die ik graag met je deel. 

Ik ben benieuwd of je er net zo van genoten hebt als wij!

Lees meer over moestuinieren in mijn blogs!

Mis niets

Ontvang mijn nieuwsbrief!

Doe nieuwe inspiratie op! Ontvang moestuintips, seizoensrecepten en aantrekkelijke acties.

VOLG MIJ OP INSTAGRAM

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.