Aardperen

Voor wie?

Beginner, Enige ervaring, Gevorderde, Expert

Zaaien & Oogsten

Zaaien: november – juli
Oogsten: oktober – december

Introductie

Aardpeer is een knolgewas wat betekent dat het onder de grond groeit. Dat zou je echter niet zeggen als je de plant van de aardpeer bekijkt. Deze kan namelijk tot wel drie meter hoog worden met prachtige gele bloemen in de toppen. De bloemen kan je snoeien en in een mooie vaas op tafel kunnen zetten. Aangezien ze zo hoog worden gebruik ze als windscherm maar let ook op de schaduwwerking.

Zaaien

Aardperen hebben leuke knolletjes die je tussen november en april kan planten. Als je ze eenmaal in de tuin hebt staan, blijven ze elk jaar opkomen. Plant de knollen 10 centimeter diep de grond in en houdt 20 centimeter tussen elke knol. De plant groeit namelijk behoorlijk en heeft zowel in de breedte als in de hoogte de ruimte nodig. Let op: Het vak waarin de aardperen bij mij in de moestuin staan, heb ik ondergronds met diepe tegels afgezet om te voorkomen dat ze na verloop van tijd door de hele tuin staan. Ze groeien namelijk zo snel dat het onkruid ze niet bij kan houden.

Verzorgen

Aardperen hebben weinig verzorging nodig. Hoewel ze van zon en een goede vochtdoorlatende en vochtabsorberende grond houden, doen ze het ook prima in een meer schaduwrijke en drogere grondsoort.

Oogsten

Je kan de aardperen in het najaar oogsten. Ik oogst ze vanaf oktober t/m december. Zolang de knollen onder de grond zitten, blijven ze goed vers. Na vorst worden ze zoeter doordat het zetmeel in de knollen omgezet wordt tot suikers. Oogst er niet te veel in een keer, want na de oogst zijn ze maar een paar dagen vers. Je zult merken dat daarna snel slap worden.

De knollen bevatten een bepaald soort koolhydraten die niet door de maagsappen kunnen worden afgebroken. Hierdoor wordt de bloedsuikerspiegel nauwelijks beïnvloed.

Tip: bewaar de dikke stengels die kan je volgend jaar gebruiken in je tuin om planten aan op te binden of bedden af te zetten.

WAAR BEN JE NAAR OP ZOEK?

Hoi, ik ben Stefanie. Graag neem ik je mee in het plezier dat zaaien, oogsten en lekker biologisch eten mij brengt. Op deze pagina vind je een van de seizoensrecepten die ik graag met je deel. 

Ik ben benieuwd of je er net zo van genoten hebt als wij!

Lees meer over moestuinieren in mijn blogs!

Mis niets

Ontvang mijn nieuwsbrief!

Doe nieuwe inspiratie op! Ontvang moestuintips, seizoensrecepten en aantrekkelijke acties.

VOLG MIJ OP INSTAGRAM

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.