Asperges

Voor wie?

Gevorderde, Expert

Zaaien & Oogsten

Zaaien: In maart en april kan je de aspergeklauwen planten.
Oogsten: april-juni tot aan de langste dag van het jaar!

Introductie

Ieder voorjaar wordt hier in Nederland volop van het “witte goud” genoten, zoals de asperge ook wel wordt genoemd. De schappen van de supermarkten liggen er vol mee en je ziet ze op de menukaarten van bijna ieder restaurant. Echter, zo lekker als uit eigen tuin zijn ze natuurlijk nergens! De asperge is er in twee kleuren: wit en groen. Het is dezelfde soort, maar het verschil is als volgt: witte asperges groeien onder de grond, in het donker, en de groene asperges groeien in het licht. Deze laatste zijn iets sterker van smaak. Wat betreft de gezondheidsvoordelen van asperges: de groente zit boordevol vitamines en mineralen: vitamine K, C, B1, B2, E, kalium, magnesium, ijzer, calcium, mangaan, zink en een beetje koper. Asperges got it all!

Zaaien

Asperges houden van een luchtige zandgrond en ik raad dan ook aan deze grond te gebruiken bij het zaaien van de aspergeplant. De beste tijd om dit te doen is aan het begin van het voorjaar. Voor het zaaien van de aspergeplant heb je aspergeklauwen nodig (ik heb ze gekocht bij Vreeken’s zaden). Spit de grond goed om en verluchtigd met zand en compost. Asperges hebben weinig stikstof nodig, dus geef ze niet te veel mest. Na het omspitten van de grond is het tijd om de aspergeklauwen te planten. Dit doe je in een rij met steeds zo’n 40 cm ertussen. De diepte hangt af van of je groene of witte asperges wilt. Voor witte asperges kun je de aspergeklauwen aan de oppervlakte leggen en deze met wat grond afdekken.Vervolgens maak je van een zeer zanderig grondmengsel de berg op het aspergebed, zo’n 30 tot 40 cm hoog (zie foto). Wil je liever groene asperges, dan moet je de aspergeklauwen wat dieper in het bed graven, namelijk in een geul van zo’n 20 tot 25 cm diep. Dek weer af met wat grond, zodat er een heuveltje in het midden van de geul ontstaat (zie foto). Groene asperges zijn een stukje minder arbeidsintensief, omdat je geen verhoogde zanderige bedden hoeft te maken.

Verzorgen

Asperges hebben weinig nodig qua verzorging. Na ijsheiligen (wat is dit?) stop je met het steken (wat is dit?) van asperges om de plant rust te gunnen en te laten groeien. Zo laadt die op voor het volgende seizoen. En als cadeautje is het een prachtige plant die bijtjes aantrekt, dus als plant ook een aanwinst in je moestuin. Knip in het najaar de bladeren en stengels van de plant af, voor op de composthoop.

Oogsten

Rond eind april barst de grond langzaam en zie je dat de eerste stengels boven komen. Tijd om te oogsten dus! Ik geniet ongeveer anderhalve maand van het aspergebed. Vaak wordt de tip gegeven om de bedden af te breken na het oogsten, dit heb ik nog nooit gedaan en het gaat al meerdere jaren zeer goed. De aspergeplant doet het goed voor zo’n 10 tot 12 jaar. Oftewel: jarenlang genieten van verse asperges op je bord in het voorjaar!

WAAR BEN JE NAAR OP ZOEK?

Hoi, ik ben Stefanie. Graag neem ik je mee in het plezier dat zaaien, oogsten en lekker biologisch eten mij brengt. Op deze pagina vind je een van de seizoensrecepten die ik graag met je deel. 

Ik ben benieuwd of je er net zo van genoten hebt als wij!

Lees meer over moestuinieren in mijn blogs!

Mis niets

Ontvang mijn nieuwsbrief!

Doe nieuwe inspiratie op! Ontvang moestuintips, seizoensrecepten en aantrekkelijke acties.

VOLG MIJ OP INSTAGRAM

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.