Blauwe bessen

Voor wie?

Enige ervaring, Gevorderde, Expert

Zaaien & Oogsten

Zaaien: vanaf februari
Oogsten: juli – september

Introductie

De blauwe besis afkomstig van een plant uit de heidefamilie. Verwar hem niet met de bosbes. Deze is namelijk een stuk kleiner en groeit aan een andere plant. De Nederlandse teelt vindt grotendeels plaats in Limburg, Brabant en Drenthe. In deze gebieden groeit de blauwe bes namelijk goed door de luchtige zand- of veengrond met lage pH waarde (tussen de 4 en 5).

Zaaien

Koop een blauwe bessenplant en pot deze in een wintervaste kweekpot met inhoud van ca. 15 liter. Maak een laag hydro korrels of potscherven. Vul de pot vervolgens met 2-5 standaard potgrond of tuinturf, 1/5 zand, en 2/5 gecomposteerde houtschors of houtsnippers. Verwijder rotte, zieke of oude takken en snoei tot gemiddeld 4 à 8 hoofdtakken.
Verpot de blauwe bessen plant om de drie jaar tijdens de lenteperiode.

Verzorgen

Aan het begin van de lente, rond februari en maart, kun je de stekjes ook in volle grond uitplanten. In tegenstelling to veel andere bessenstruiken, houdt de blauwe bes van een zure bodem met pH-waarde tussen de 4 en 5. Je kunt de aarde simpelweg met koffiedik verzuren. Nog duurzaam ook! De voorkeur gaat uit naar een bodemstructuur die humus- en turfrijk is, waarbij het water goed draineert maar ook vasthoudt. De plant moet namelijk geen ‘natte voeten’ krijgen, want dan kan wortelrot ontstaan. Houd bij het uitplanten een plantafstand van ongeveer 1,5 meter. Zo heeft de plant genoeg ruimte om te groeien. De blauwe bessenstruik heeft in principe voldoende aan het regenwater, maar tijdens een warme zomerperiode is het verstandig om toch wat extra water te geven. De blauwe bes een voorkeur voor kalkvrij water en houdt daarom van regenwater. Daarom is het verstandig om regen in een ton te op te vangen en te gebruiken voor je moestuin.

Een tip om de aarde vochtig te houden is het aanbrengen van bodembedekking. Door het toevoegen van een laag compost of stro behoud je de voedingswaarde, bodemvochtigheid én zuurtegraad. Zorg ook dat je de struiken hermetisch afsluit tegen ongedierte en vogels. Zij zijn namelijk ook dol op de gezonde besjes. Span bijvoorbeeld netten en bouw een hekwerk.

Het is niet per se noodzakelijk om de blauwe bessenstruik te snoeien. Mocht je dit om bepaalde redenen toch graag willen doen, doe het wel bij een plant die minstens twee jaar in volle grond staat. De beste periode voor een kleine snoei is in de maanden januari en februari.

Oogsten

De bloeiperiode van de blauwe bessen plant loopt van april tot mei. Deze winterharde heester krijgt wit-groene bloemetjes. Dit betekent dat één struik zonder kruisbestuiving van andere struiken toch vruchten ontwikkelt. Staan er andere vergelijkbare soorten in de buurt? Dan zorgt dit echter wel voor een betere oogst.
De periode waarin de blauwe besjes geoogst kunnen worden loopt van juli t/m september en met een beetje geluk kan je ook nog in oktober wat besjes meepikken. Je herkent rijpe besjes aan de bekende donkerblauwe kleur en stevige bolvormige structuur die je lichtjes met een vinger kunt indrukken. Het voordeel van blauwe bessen is dat je ze prima in de koelkast of diepvries kunt bewaren. Heerlijk voor door de yoghurt of met een en beetje vanille ijs.

Heb jij vragen over het kweken van blauwe bessen? Stel ze dan gerust hieronder of stuur me een DM op Instagram!

WAAR BEN JE NAAR OP ZOEK?

Hoi, ik ben Stefanie. Graag neem ik je mee in het plezier dat zaaien, oogsten en lekker biologisch eten mij brengt. Op deze pagina vind je een van de seizoensrecepten die ik graag met je deel. 

Ik ben benieuwd of je er net zo van genoten hebt als wij!

Lees meer over moestuinieren in mijn blogs!

Mis niets

Ontvang mijn nieuwsbrief!

Doe nieuwe inspiratie op! Ontvang moestuintips, seizoensrecepten en aantrekkelijke acties.

VOLG MIJ OP INSTAGRAM

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.