Borani Banjan

Ingrediënten

♥ 2 grote aubergines

♥ 4 tomaten

♥ 1 blik tomatenblokjes

♥ 1 ui

♥ 3  knoflookteentjes

♥ flinke scheut olijfolie

♥ 1 theelepel currypoeder

♥ 1/2 theelepel kurkuma

♥ snufje peper en zout

♥ optioneel een scheutje water

♥ wil je een pittige variant? Voeg dan een pepertje toe.

 

Ingrediënten voor de yoghurtsaus

♥ 6 eetlepels Griekse yoghurt

♥ takje verse munt

♥ 2 teentjes knoflook

♥ 1 theelepel currypoeder

♥ snufje peper en eventueel zout

♥ zout om vocht aan de aubergines te onttrekken

Bereidingstijd

45-60 minuten

Ken jij de Afgaanse keuken al? Twee maanden geleden kookte ik voor het eerst uit de Afgaanse keuken en je raadt het: ik was gelijk verkocht! Hierbij daarom een tweede recept uit de Afgaanse keuken: Borani Banjan. Het is echt heerlijk en zelfs de kids zijn er dol op. Het is even wat werk, maar goed in te vriezen. Ideaal om wat extra porties te maken!

Instructies

Stap 1

Snijd de aubergines in plakjes van ongeveer een halve centimeter.  Leg ze op een grote snijplank of bakplaat en strooi er een ruime hoeveelheid zout overheen. Laat dit een halfuur staan. Zoals je zal zien, komt het vocht uit de aubergines. Na een halfuur kan je het vocht en zout en keukenpapier weghalen.

Stap 2

Vervolgens kunnen de aubergines worden gebakken. Doe veel olie in de pan zodat de hele bodem bedekt is. Laat dit goed warm worden en bak de aubergines aan twee kanten bruin. Let op dat je ze niet laat aanbranden.

Stap 3

We gaan de saus maken. Snijd de uien en tomaten in kleine stukjes. Neem een wok of hapjespan en doe er een beetje olijfolie in en bak de uitjes. Voeg na 5 minuten de verse tomatenstukjes en tomaten uit blik toe. Roer het goed door elkaar.

Stap 4

Nu kunnen alle kruiden, zwarte peper, currypoeder en kurkuma worden toegevoegd. Pers de knoflook en voeg deze ook toe. Proef het mengsel af en toe en breng het eventueel wat meer op smaak. Laat het geheel nu ongeveer 10 minuten sudderen. Mocht er wat meer vocht nodig zijn, voeg dan een vocht beetje toe.

Stap 5

De saus is na af en dus is het tijd om de aubergines toe te voegen. Schep ze voorzichtig door de saus. Probeer de aubergines heel te houden. Laat het geheel nog een kwartiertje op laag vuur staan.

Stap 6

Dit laatste kwartietjes kan je gebruiken om de yoghurtsaus te maken. Doe de zes eetlepels Griekse yoghurt in een kom. Voeg twee geperste teentjes knoflook, een snufje peper en eventueel currypoeder toe en meng alles door elkaar. Snijd (of knip – vind ik zelf makkelijker) de muntblaadjes fijn en voeg dit toe aan het sausje.

Je kan het serveren op aparte borden, maar het is ook een feestelijke aanrader om het op een grote schaal te presenteren en er samen van te smullen.

 

Tips

Lekker om zo te eten, te combineren met wraps, naanbrood of rijst.
Eet je graag vegan? Vervang dan de Griekse yoghurt met een veganistische variant

WAAR BEN JE NAAR OP ZOEK?

Hoi, ik ben Stefanie. Graag neem ik je mee in het plezier dat zaaien, oogsten en lekker biologisch eten mij brengt. Op deze pagina vind je een van de seizoensrecepten die ik graag met je deel. 

Ik ben benieuwd of je er net zo van genoten hebt als wij!

Populaire recepten

Mis niets

Ontvang mijn nieuwsbrief!

Doe nieuwe inspiratie op! Ontvang moestuintips, seizoensrecepten en aantrekkelijke acties.

VOLG MIJ OP INSTAGRAM

Maak jij dit recept met eigen gekweekte groente? Check deze tips!

Moestuininspiratie in je mail!

Kweektips, lekkere moestuinrecepten en leuke acties!

Schrijf je in en ontvang eenmalig 10% korting op al je aankopen.

Hoe? Gebruik de kortingscode ‘Welkom!’