Courgette

Voor wie?

Beginner, Enige ervaring, Gevorderde, Expert

Zaaien & Oogsten

Zaaien: Binnen zaaien vanaf eind maart-april & Buiten vanaf 12 mei (allerheilige) in de volle grond
Oogsten: Je kan al vanaf juli oogsten als je binnen voor gezaaid hebt.

Introductie

De courgette heeft zoveel mogelijkheden: geel, groen, wit, bol, langwerpig, ovaal en allemaal variaties hierop. Ook als gerecht: rauw, gewokt, gekookt, gebakken, gevuld alles kan. En dan is het ook nog een een makkelijke groente om te kweken. Kortom deze mag niet ontbreken in je tuin.

Zaaien

Het zaaiproces van een courgetteplant is een dankbaar proces. Ze zijn namelijk niet moeilijk te kweken, de zaailingen zijn stevig en de oogst is immens. Daarnaast kiemt de courgette goed en groeit hij lekker snel. Wanneer de zaailingen wat slungelig worden, kun je ze het beste wat dieper in de grond planten. Op deze manier staan ze steviger ‘’in hun schoenen’’ en is de kans dat de steel breekt een stuk kleiner. De courgette planten worden relatief groot. Houd er dus rekening meer hoeveel oppervlakte ze zullen innemen. Zelf houd ik aan dat ze ongeveer 1m2 nodig hebben Courgetteplanten doen het dan goed op een zonnige, warme plaats. Plant daarom meerdere planten voor een betere bestuiving.

Verzorgen

De vruchten kunnen bij een hoge temperatuur erg snel groeien. De plant zuigt veel water, dus de plant regelmatig besproeien is zeker een aanrader. Zorg daarnaast dat je het onkruid goed bijhoudt na het planten. Is de plant eenmaal flink gegroeid, dan zal deze het onkruid relatief goed kunnen onderdrukken. Ook kun je ervoor kiezen om de courgetteplant langs een stok op te binden. Zo voorkom je dat de steel en courgettes direct op de aarde liggen. Let wel op dat courgettes worden ondersteund na het opbinden. Ze worden namelijk te zwaar om ze te laten bungelen. Ik gebruik hiervoor een baksteen. Ook is het handig om rekening te houden met het feit dat de planten vaak flink de hoogte in kunnen groeien als ze te veel water krijgen of te ver van het daglicht staan. Courgettes, maar ook komkommers, zijn gevoelig voor meeldauw. Meeldauw is een veel geplaagde parasiterende schimmelziekte. Een kleine beetje meeldauw is niet erg, maar je moet voorkomen dat het zich gaat uitbreiden. Neem daarom meteen maatregelen zodra je de eerste tekenen van de witte schimmel ontdekt. Hoe je dat doet? Knip eerst al sterk aangetast blad weg en spuit de rest van de plant in met een mengsel van 40% melk en 60% water. Doe dit bij zonnig weer.

Oogsten

Gedurende de zomermaanden kun je de courgette oogsten. Bij de juiste verzorging is dit tot wel 25 courgette in één seizoen. Zorg ervoor dat je regelmatig oogst. Op deze manier blijven er namelijk nieuwe vruchten komen. Op hele warme dagen is het verstandig om de courgettes dagelijks te controleren en te oogsten wanneer ze ongeveer 20 centimeter zijn. Je zult merken dat als je een courgette te lang laat groeien, de plant geen nieuwe vruchten meer aanmaakt. Tip: Laat aan het einde van het seizoen een courgette doorgroeien. Wanneer je deze heel groot laat worden kan je de zaden van deze courgette het volgende seizoen weer oogsten.

Tip: wil je iets anders dan een herkenbare courgette? Kies dan voor een pattison. Prachtige vorm, leuk om te vullen en net zo lekker als een courgette.

WAAR BEN JE NAAR OP ZOEK?

Hoi, ik ben Stefanie. Graag neem ik je mee in het plezier dat zaaien, oogsten en lekker biologisch eten mij brengt. Op deze pagina vind je een van de seizoensrecepten die ik graag met je deel. 

Ik ben benieuwd of je er net zo van genoten hebt als wij!

Lees meer over moestuinieren in mijn blogs!

Mis niets

Ontvang mijn nieuwsbrief!

Doe nieuwe inspiratie op! Ontvang moestuintips, seizoensrecepten en aantrekkelijke acties.

VOLG MIJ OP INSTAGRAM

1 gedachte over “Courgette”

  1. Pingback: Tuinupdate 1: Hoe maak je een plukbloemen- en groentetuin? – vandegroei.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.