Framboos

Voor wie?

Beginner, Enige ervaring, Gevorderde, Expert

Zaaien & Oogsten

Zaaien: Je zaait frambozen niet, maar plant je. De beste tijd hiervoor is tussen november en maart.
Oogsten: Afhankelijk of je zomerframbozen of herfstframbozen hebt staan. Zomer frambozen kan je in de zomer plukkken en de herfstframbozen in het voorjaar en in de herfst!

Introductie

Frambozen! Niet alleen een hele mooie vrucht, maar ook een echt smaakmaker. Wist jij dat er niet alleen roze frambozen bestaan? In de moestuin heb ik onder andere de rode en witte. Ieder met z´n eigen smaak, dus zeker het proberen waard! Geef je ze genoeg verzorging en liefde, willen ze zelfs twee keer per oogstseizoen voor je bloeien. Let wel op: elke frambozensoort heeft wel een eigen manier van snoeien nodig. Welke dit zijn, leg ik je in het snoeiseizoen uit!

Zaaien

Frambozenplanten kunnen het beste worden geplant van november tot en met april. De meeste mensen planten de frambozenstruiken in rijen. De reden hiervoor is dat ze goede ondersteuning nodig hebben. Een tip is daarom om de planten langs een muur of een andere plek waarbij ze goed worden ondersteund. Naarmate er veel frambozen aanzitten, worden de de takken zwaarder en zwaarder. Hebben ze geen goede ondersteuning, zullen ze gaan hangen of zelfs knakken. Dat willen we natuurlijk voorkomen! Als je de struiken al in het najaar of vroege voorjaar plant, heb je mogelijk het volgende seizoen al de eerste frambozen. Bij de juiste verzorging, zal de oogst de volgende jaren alleen maar groter worden. Een dierbare groente dus!

Verzorgen

Op het moment dat je plant frambozen heeft geproduceerd, dan vraagt de plant weinig extra verzorging. Als bedankje voor jouw liefdevolle verzorging geeft hij jou de framboosjes al als cadeau! In het voorjaar houden ze echter wel van wat extra biologische bemesting. Ook haal ik in dit seizoen wat dode takjes weg. Als de frambozenplant is uitgebloeid, snoei ik de stengels niet weg. Op deze manier krijgen de lager gelegen knoppen de kans om de volgende zomer te bloeien. De planten krijgen het volgende voorjaar dus eerst frambozen op stengels van het vorige jaar en vervolgens pas op de scheuten van het huidige jaar.

Oogsten

De eerste oogst van de frambozen vindt plaats tussen juni en juli. De tweede oogst is kan meestal eind augustus worden geplukt. Klinkt misschien een beetje vreemd, maar het klopt inderdaad dat er zowel in het voorjaar als in het najaar frambozen kunnen worden geoogst. En dat van dezelfde struik!

Frambozen zijn heerlijk in de taart!

Frambozen zijn echte smaakmakers. De zure smaak is heerlijk in combinatie met bijvoorbeeld het zoete van chocolade. Heb jij mijn witte chocoladetaart met frambozen al voorbij zien komen tussen ‘’recepten’’?

WAAR BEN JE NAAR OP ZOEK?

Hoi, ik ben Stefanie. Graag neem ik je mee in het plezier dat zaaien, oogsten en lekker biologisch eten mij brengt. Op deze pagina vind je een van de seizoensrecepten die ik graag met je deel. 

Ik ben benieuwd of je er net zo van genoten hebt als wij!

Lees meer over moestuinieren in mijn blogs!

Mis niets

Ontvang mijn nieuwsbrief!

Doe nieuwe inspiratie op! Ontvang moestuintips, seizoensrecepten en aantrekkelijke acties.

VOLG MIJ OP INSTAGRAM

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.