Hoe kan je binnen voorzaaien?

Om nog iets langer van de oogst te kunnen genieten, zaai ik binnen voor. Op de manier hebben de plantjes voorsprong bij het uitplanten.

Stap 1: welke kweekpotjes zijn er?

Kies een kweekpot. Ik start met het voorzaaien in wc-rolletjes, eierdozen en soms turfpotjes. Al deze ‘potjes’ zijn geschikt om mee uit te planten en de wortels groeien er doorheen. Daarnaast is het nog eens milieuvriendelijk ook!

De wc-rollen gebruik ik voor de zaailingen die lange wortels krijgen, zoals peultjes en bonen. De eierdozen gebruik ik voor de meeste overige planten.

Stap 2: welke aarde kan je gebruiken?

De kweekpotten vul ik met zaai- en stekgrond of met standaard potgrond.

Er zijn twee belangrijke verschillen tussen zaai- en stekgrond en potgrond:

  1. Potgrond heeft een hoge voedingswaarde. Zaai- en stekgrond daarentegen niet.
  2. Zaai- en stekgrond heeft een losse structuur waardoor de worteltjes van zaailingen makkelijk een weg kunnen vinden door de aarde. Potgrond heeft een wat compactere structuur en slipt daarom sneller dicht.

De snel groeiende zaden (zoals courgette, pompoen, peultjes en borlottibonen) zaai ik in potgrond. Plantjes die wat fragieler zijn en langzaam groeien (zoals pepers, paprika en tomaat) zaai ik voor in zaai en stekgrond.

STAP 3: Wat is de zaaidiepte van jouw zaadje?

Elke zaadje heeft een eigen zaaidiepte. Als stelregel kan je er vanuit gaan dat het zaadje ongeveer twee keer zo diep gezaaid wordt als de doorsnede van het zaadje is. Dek het zaadje erna af met aarde. Let op: je hebt zaadjes die kiemen in het licht. Deze zaai je op de aarde en niet onder de grond.

STAP 4: Hoe verzorg je het zaadje?

Geef voldoende water zodat de grond goed vochtig blijft. Water geef je vanaf onderen of met een plantenspuit eroverheen. Op deze manier blijft de structuur van de aarde luchtig en kan de zaailing makkelijk door de grond heen groeien. Een aanrader is om de zaailingen in een kweekbak te zetten. Op deze manier staan ze lekker warm en vochtig. Als de plantjes vier blaadjes hebben, gaat de kap eraf. Heb jij mijn blog al gelezen over het ontkiemen van de zaden? Een heuse aanrader voordat je begint met het zaaien van de zaden! Check hieronder het filmpje voor de verschillende stappen. Succes en vooral veel plezier!
WAAR BEN JE NAAR OP ZOEK?

Hoi, ik ben Stefanie. Graag neem ik je mee in het plezier dat zaaien, oogsten en lekker biologisch eten mij brengt!

Populaire recepten

Kweektips!

Kweek je eigen biologische kruiden, groente en fruit.‚Äč

Mis niets

Ontvang mijn nieuwsbrief!

Doe nieuwe inspiratie op! Ontvang moestuintips, seizoensrecepten en aantrekkelijke acties.

VOLG MIJ OP INSTAGRAM

1 gedachte over “Hoe kan je binnen voorzaaien?”

  1. Pingback: Zaden voorkiemen? Een heuse aanrader! – vandegroei.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.