Zweedse zoete Kardemombroodjes

Ingrediënten

Voor het deeg heb je dit nodig
• 420 gram bloem
• 250 ml melk lauwwarm
• 70 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
• 50 gram suiker
• 1 zakje gist = 7 gram
• 1 tl kardemom
• ½ tl zout

Voor de vuling heb je dit nodig
• 70 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
• 45 gram lichtbruine basterdsuiker
• ½ el kardemom

En dan nog de topping
• 3-4 el parelsuiker
• 30 ml water
• 25 gram lichtbruine basterdsuiker
• ½ tl kardemom
• Of als je dit te veel werk vindt een beetje jam

Bereidingstijd

40-50 min bereiding, 90 min rijzen en 20 min oventijd

Sinds mijn tante, oom en nichtjes 30 jaar geleden naar Zweden zijn verhuisd ben ik meerdere malen in Zweden geweest. Immense bossen, prachtige meren en veel gezond biologisch eten zonder zooi. Toen ook voor het eerst kennis gemaakt met de kardemummabullar. Een zoet, plakkerig broodje met kardemom, heerlijk voor bij de koffie of kopje thee.

Instructies

1. Doe alle deeg ingrediënten in een kom en mix het tot een mooi soepel deeg (ong 6 min).
2. Plaats het deeg in een kom en dek deze af met deksel, keukenfolie of schone theedoek. Laat het deeg 1 uur rijzen zodat het volume verdubbeld.
3. Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 30 x 40 cm.
4. Roer de vulling ingrediënten door elkaar en smeer deze uit over het deeg.
5. Vouw het deeg in drieën door de twee buitenkanten (korte zijde) naar binnen te slaan.
6. Snijd het deeg in 12 stroken. Elke strook snij je doormidden, maar laat het dichte uiteinde heel. Houd ongeveer 1 cm intact. Op de foto’s hieronder zie je hoe het moet. Beeld zegt meer dan 1000 woorden
7. Maak de sliert 25-30 cm lang en draai de twee slierten deeg om elkaar heen.
8. Van de sliert maak je een spiraal. Stop het uiteinde van het deeg weg onder het broodje. Leg de broodjes op bakplaat met bakmat (of bakpapier).
9. Dan nog even de plaat met broodjes afdekken en 45 minuten laten rusten. Strooi er na het rusten wat parelsuiker (of amandelstukjes) overheen.
10. Bak nu de kardemombroodjes voor ongeveer 12 minuten op 220 °C (boven- en onderwarmte), zodat ze goudbruin uit de oven komen.
11. Staan de broodjes lekker in de oven dan heb jij tijd om de siroop te maken. Verhit het water, suiker en kardemom in een pannetje tot de suiker volledig is opgelost. Vind je dit te veel werk? Dan kan je een dun laagje jam erover uitsmeren.
12. Wanneer de broodjes uit de oven komen, smeer je ze gelijk in met de suikersiroop of jam, zodat ze een mooi glanslaagje krijgen.

.   

 

.   

Tips

Bij mij waren ze binnen 3 dagen op. Maar mocht je ze willen bewaren dan kan dat buiten de koelkast voor ongeveer 5 dagen. In de vriezer kan je ze tot wel 3 maanden.

WAAR BEN JE NAAR OP ZOEK?

Hoi, ik ben Stefanie. Graag neem ik je mee in het plezier dat zaaien, oogsten en lekker biologisch eten mij brengt. Op deze pagina vind je een van de seizoensrecepten die ik graag met je deel. 

Ik ben benieuwd of je er net zo van genoten hebt als wij!

Populaire recepten

Mis niets

Ontvang mijn nieuwsbrief!

Doe nieuwe inspiratie op! Ontvang moestuintips, seizoensrecepten en aantrekkelijke acties.

VOLG MIJ OP INSTAGRAM

Maak jij dit recept met eigen gekweekte groente? Check deze tips!

Moestuininspiratie in je mail!

Kweektips, lekkere moestuinrecepten en leuke acties!

Schrijf je in en ontvang eenmalig 10% korting op al je aankopen.

Hoe? Gebruik de kortingscode ‘Welkom!’