kasteel groeneveld

Geschiedenis

 Van de paar duizend kastelen die Nederland rijk is, is Kasteel Groeneveld er één van. Het kasteel, dat gelegen is in Baarn, is gebouwd rond 1710 en wordt gezien als een van de mooiste voorbeelden van een buitenhuis uit de achttiende eeuw. 

 

Het kasteel kent vele wisselingen van eigenaren, waarvan er veel kunstenaar waren. Sommige van hen voerden drastische aanpassingen door in het huis of aan de tuin. De verlopen eeuwen worden getypeerd door originele muurschilderingen en prachtig stucwerk. Over het algemeen kenmerkt het landgoed zich door een mix van Franse en Engelse stijlelementen met verschillende verborgen schatten, zoals een ijskelder en natuurlijk de moestuin.

 

Staatsbosbeheer 

Tegenwoordig is het kasteel in bezit van Staatsbosbeheer zij verbinden het erfgoed met het landschap waarin het staat. Zo organiseren zij vele leuke events in en rondom het kasteel. Elke 2de zondag van de maand is de Trots markt. Aanrader om te bezoeken en te combineren met een bezoek aan de moestuin!

De prachtige drone foto’s zijn van Robin Brouwer (robin.brouwer@kpnmail.nl).

de Moestuinen van kasteel groeneveld

De moestuin

Wat Kasteel Groeneveld uniek maakt, is dat de moestuin nog volledig intact en in gebruik is. Bij de meeste landgoederen in Nederland is deze namelijk verdwenen. Als je het hek van de ommuurde moestuin passeert, bevind je je in een oase van groen en rust. Op de bankjes die verspreid staan door het park, kun je heerlijk lunchen, gezellig kletsen of simpelweg genieten van de tuin. De moestuin heeft nog steeds dezelfde historische indeling als bij de aanleg van de tuin. De algemene moestuin bestaat uit een boomgaard met vele soorten eeuwenoude bomen. Daarnaast is er een prachtige en kleurrijke bloementuin waar je inspiratie op kan doen voor je eigen tuin of voor op je balkon.

 

Moestuinieren

Ecologisch tuinieren staat bij ons centraal. De basis van onze gedachtegang is namelijk het stimuleren van de organische kringloop, wat voordelig is voor mens, dier en milieu. Een van de eyecatchers in onze moestuin is het insectenhotel van wel een verdieping hoog!

 

Een deel van de moestuin wordt verhuurd aan ongeveer twintig moestuinders. Op een van de verhuurde moestuinen verbouw ik samen met twee medemoestuinders verschillende groente, fruit en bloemen.

Ben jij nieuwsgierig geworden naar het landgoed? Kijk gerust op de website van Kasteel Groeneveld voor meer informatie. 

 

Je bent welkom en hopelijk tot snel!