Komkommer

Voor wie?

Enige ervaring, Gevorderde, Expert

Zaaien & Oogsten

Zaaien: half april – half mei

Introductie

Komkommers kweken kan een kleine uitdaging zijn, maar dat betekent niet dat het niet de moeite waard is om het te proberen! Integendeel zelfs! Bij de juiste verzorging krijg je er een erg dankbare plant met veel oogst voor terug.

Zaaien

Omdat komkommers geen vorst kunnen verdragen, kan je ze het beste past rond april beginnen te zaaien. Een aanrader is om ze eerst voor te kiemen en ze vervolgens in kweekbakjes te planten en in een kweekkasje te zetten in de vensterbank. Je zult zien dat de zaden binnen één tot twee weke zullen kiemen.
Houd er rekening mee dat de zaailingen van zaailingen relatief groot kunnen worden. Houd hier dus rekening mee bij het uitkiezen van een kweekpotje. Omdat zaden van de komkommer makkelijk kunnen gaan rotten, is het voordelig om de aarde luchtig te houden en ze niet te veel water te geven. Geef daarom van onderen water of gebruik een waterspuit om de aarde te besproeien.

Verzorgen

Heeft jouw komkommerplantje minimaal vier blaadjes en is hij stevig genoeg? Dan mag hij naar buiten! Doe dit pas na IJsheiligen (14 mei). Om de plantjes te laten wennen aan het klimaatverschil, zou je ze gedurende een paar dagen overdag alvast even kunnen laten wennen op een beschut plekje. Heb je een kas in de tuin? Kweek de komkommers dan lekker daar binnen! Heb je deze niet? Creëer dan een beschut plekje maar zonnig voor de komkommerplant (bijvoorbeeld door een dakje te maken van een stuk plastic). Op deze manier voorkom je dat hij natte voeten krijg maar toch genoeg licht krijgt. Houd er met uitplanten rekening mee dat de plant van de komkommer erg groot kan worden. Maak van te voren de keuze of je hem wilt laten klimmen of wilt laten kruipen. Laten klimmen is handig als je een wat kleinere tuin heb of een kas in de tuin hebt staan. Laten kruipen is daarentegen weer handig als je ze kweekt in een moestuinbak een afdakje hebt gemaakt voor de plant. Omdat hij relatief groot kan worden, heeft de plant dan ook regelmatig voeding nodig. Hiervoor kun je algemene moestuinvoeding voor gebruiken.

Oogsten

Is de kweek gelukt, dan word je beloond met heerlijke komkommers. Zijn ze een centimeter of 20? Snijd ze dan aan het steeltje van de komkommer af met een schoon schilmesje. Laat ze niet te groot groeien. Dit zal de smaak van de komkommer niet veel goed doen. Geoogste komkommers kunnen het best dezelfde dag nog worden opgegeten. Dan zijn ze het lekkerste namelijk. Bewaar ze maximaal drie dagen op een donkere en koele plek.

WAAR BEN JE NAAR OP ZOEK?

Hoi, ik ben Stefanie. Graag neem ik je mee in het plezier dat zaaien, oogsten en lekker biologisch eten mij brengt. Op deze pagina vind je een van de seizoensrecepten die ik graag met je deel. 

Ik ben benieuwd of je er net zo van genoten hebt als wij!

Lees meer over moestuinieren in mijn blogs!

Mis niets

Ontvang mijn nieuwsbrief!

Doe nieuwe inspiratie op! Ontvang moestuintips, seizoensrecepten en aantrekkelijke acties.

VOLG MIJ OP INSTAGRAM

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.