Kweektips voor je eigen groente en fruit

Groenten
Fruit

Aardbeien

Aardbeien, wie lust ze niet? Niet alleen lekker om van te smullen, maar ook heel leuk om te kweken. Wist je dat er zowel kort- als doordragende rassen bestaan? Lees er hier meer over!

Lees verder »

Aardperen

Aardpeer is een knolgewas wat betekent dat het onder de grond groeit. De knollen bevatten een bepaald soort koolhydraten die niet door de maagsappen kunnen worden afgebroken. Hierdoor wordt de bloedsuikerspiegel nauwelijks beïnvloed.
Kortom een gezonde groente, die iedereen in je tuin kan hebben staan.

Lees verder »

Asperges

Ieder voorjaar wordt hier in Nederland volop van het “witte goud” genoten, zoals de asperge ook wel wordt genoemd.

Lees verder »

Blauwe bessen

De blauwe besis afkomstig van een plant uit de heidefamilie. Verwar hem niet met de bosbes. Deze is namelijk een stuk kleiner en groeit aan een andere plant. De Nederlandse teelt vindt grotendeels plaats in Limburg, Brabant en Drenthe. In deze gebieden groeit de blauwe bes namelijk goed door de luchtige zand- of veengrond met lage pH waarde.

Lees verder »

Courgette

De courgette heeft zoveel mogelijkheden: geel, groen, wit, bol, langwerpig, ovaal en allemaal variaties hierop. Één plant geeft soms wel 30 courgettes. Kortom echt een top

Lees verder »

Kiemgroente

Niets makkelijker dan het kweken van kiemgroente en wist je dat deze bordevol gezonde voedingsstoffen zitten. Super leuk om samen met kinderen te zaaien, je ziet ze per dag groeien!

Lees verder »

Maïs

Je hebt ze vast wel eens gezien langs de weg: rijen vol met maïsplanten. Maar wist je dat ze ook prima te kweken zijn in de moestuin? Suikermaïs is een van de weinige graangewassen die gekweekt worden in de moestuin. Het is zeker de moeite waard om dit een keertje te proberen.

Lees verder »

Paprika

Paprika’s: ze zijn er in veel verschillende vormen maten in kleuren. Elk met een unieke smaak. De een is wat zoeter, dan ander wat zuurder en weer een anders juist wat bitter. Het kweken van paprika’s kan een kleine uitdaging zijn. Het zijn namelijk geen winterharde planten, wat betekent dat ze slecht kou kunnen verdragen. Met wat tips and tricks help ik je graag op weg, om het kans op een succesvolle oogst te vergroten.

Lees verder »

Peultjes

Peultjes, wie lust ze niet? Ze vallen onder de erwtensoorten en worden geoogst als de peul nog plat is.

Lees verder »

Plantuitjes

Gele, witte en rode uien, bijna in elke moestuin zijn ze terug te vinden!
Sommige tuinders kiezen om uien te zaaien, maar verreweg de meeste tuinders kiezen voor plantuitjes. Waarom? Lees dan verder!

Lees verder »

Pompoen

Pompoenen zijn veelzijdige planten en vruchten. Van heerlijke herfstgerechten, soepen tot spannende Halloween-maskers, een pompoen komt altijd van te pas! Er zijn eetbare soorten in allerlei kleuren, groottes en vormen. Echter zijn er ook pompoenen die alleen voor de sier dienen. Sierpompoenen zijn prachtig om te zien, maar helaas giftig om te eten. Wees daarom alert op welke pompoen jij in je moestuin wilt kweken.

Lees verder »

Radijs

Ze zijn niet alleen makkelijk te kweken, maar ook nog eens snel te oogsten! Daarnaast kun zelfs van de loof pesto maken. Een echte must have voor in jouw moestuin dus! Ben jij benieuwd hoe deze groente te kweken is? Lees dan snel verder!

Lees verder »

Rode bieten

Rode bieten vallen onder de knolgewassen en worden ook wel kroten genoemd. Ondanks het feit dat ze familie zijn van de suikerbieten, bevatten ze aanzienlijk minder suikers en calorieën. Een verantwoordelijk snackie dus! Wist je dat de bieten al eeuwen lang worden gekweekt? In de tijd van de Grieken en Romeinen het zelfs gebruikt wegens de geneeskrachtige werking van dit gewas. Benieuwd hoe jij ze kan kweken? Dat lees je hieronder!

Lees verder »

Wortels

Wortels zijn niet alleen erg lekker, maar zitten ook nog eens vol gezonde stoffen zoals vitamines en bètacaroteen. Bèta watte? Bètacaroteen is de precursor voor vitamine A en wordt daarom ook wel provitamine A genoemd. Het komt onder andere voor in groenten en gele of oranje vruchten, waar het (deels) voor de kleur verantwoordelijk is.zijn de moeilijkste niet en kunnen daarom zelfs bij slechts 8°C worden gekweekt. Benieuwd naar hoe ze gekweekt kunnen worden? Lees dan snel verder!

Lees verder »