Maïs

Voor wie?

Enige ervaring, Gevorderde, Expert

Zaaien & Oogsten

Zaaien: april – mei
Oogsten: augustus – september

Introductie

Je hebt ze vast wel eens gezien langs de weg: rijen vol met maïsplanten. Maar wist je dat ze ook prima te kweken zijn in de moestuin? Suikermaïs is een van de weinige graangewassen die gekweekt worden in de moestuin. Het is zeker de moeite waard om dit een keertje te proberen. Ze zijn namelijk erg lekker voor door de salade of bij de taco’s. Daarnaast ook nog eens een stukje voordelig dan de maïskolf uit de supermarkt.

Zaaien

Maïs kan zowel binnen als buiten worden voorgezaaid? Mijn advies is om ervoor te kiezen de maïszaden binnen voor te zaden. Zet ze na het voorkiemen in ruime kweekbakjes. Ze willen nog wel eens een flink wortelgestel ontwikkelen namelijk. Zet ze vervolgens in een kweekkas op een lichte plek op kamertemperatuur. Zijn het mooie stevige zaailingen geworden? Pot ze vervolgens over naar een ruimere kweekpot en zet ze op een iets koelere standplaats. Op deze manier voorkom je dat het lange slungelige plantjes worden die naar het licht groeien.

Wil je ze toch liever buiten uitzaaien? Dan is dat ook geen probleem. Doe dit bij voorkeur onder koud glas. Wees wel alert dat indringers de zaden niet wegsmikkelen. Zij zijn namelijk dol op de maïszaden. Houdt er ook rekening mee dat je de aarde niet te nat maakt. In combinatie met de vorst vergroot je het risico dat de zaden gaan rotten. Ook vergt het buiten zaaien van maïs enig geduld. Door de koelere temperaturen kan het even duren voordat de zaden gaan ontkiemen.

Verzorgen

Maïs komt oorspronkelijk uit Mexico. Het is dan ook niet zo gek dat ze op een zonnige plek moeten staan, zodat ze genoeg warmte en zonlicht kunnen vangen. Omdat maïsplanten relatief hoog worden, functioneren ze ook als ideale windschermers. Ideaal dus om te combineren met gewassen die liever wat beschut staan, zoals tomaten, paprika’s en courgettes. Omdat maïsplanten een flink wortelgestel produceren, hebben ze vochtvasthoudend, luchtig aarde én voedzaam aarde nodig. Geef daarom geregeld wat extra voeding aan de aarde en houdt deze licht vochtig. TIP: houd met het kiezen van de juiste voeding er rekening mee dat maïsplanten van magnesium houden!

Oogsten

Per plant worden er ongeveer drie à vier maïskolfen worden geproduceerd. Oogst de kolf vlak voordat hij helemaal rijp is. Je merkt dit doordat de korrels nog een klein beetje zacht zijn. Ook kun je dit merken aan de draden onderaan de kolf. Als deze niet meer zijdezacht zijn en een beetje bruin zijn gekleurd, dan zijn ze rijp.

Houd er rekening mee dat op het moment van oogsten, het suikergehalte van de maïs snel afneemt. Eet de maïs daarom het liefst nog dezelfde dag of kook ze direct na de oogst (ongeveer 7 minuten). Je kunt ze daarna prima bewaren door ze in te vriezen.

WAAR BEN JE NAAR OP ZOEK?

Hoi, ik ben Stefanie. Graag neem ik je mee in het plezier dat zaaien, oogsten en lekker biologisch eten mij brengt. Op deze pagina vind je een van de seizoensrecepten die ik graag met je deel. 

Ik ben benieuwd of je er net zo van genoten hebt als wij!

Lees meer over moestuinieren in mijn blogs!

Mis niets

Ontvang mijn nieuwsbrief!

Doe nieuwe inspiratie op! Ontvang moestuintips, seizoensrecepten en aantrekkelijke acties.

VOLG MIJ OP INSTAGRAM

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.