Kweekkas aanschaffen? Kies welk model het beste bij jou en je tuin past

Sinds de coronatijd zijn kweekkassen erg populair en zijn ze niet meer aan te slepen. Je ziet ze tegenwoordig niet alleen maar op het platteland, maar ook steeds vaker in de stad. Afgelopen jaar heb ik mij verdiept in de verschillende modellen kweekkassen. Welke past het best bij mijn wensen en in mijn tuin? Twijfel jij hier ook over? In deze blog help ik je daar graag mee op weg. Lees dus snel verder!

Wat is de beste plek voor een kweekkas?

De kweekkas staat graag op een zonnige plek in je tuin, op je dakterras of balkon. De zon helpt de temperatuur in de kas  te verhogen. Hoe eerder het warm wordt des te eerder je planten buiten kan zaaien.  Minimaal hebben ze zes uur zon nodig op een dag. Tomaten, pepers en aubergine willen zelfs acht uur zon. 

Zodra je een plek in je tuin hebt gekozen, kan je een type kas kiezen die past op de plek.

Ik ben gegaan voor een beschutte plek achter in de tuin. Vanaf april is er vijf uur zonlicht. Dit loopt op tot negen tot negentien uur in het hoogzomerseizoen.  

welke soorten kweekkassen zijn er?

Ik heb ervoor gekozen om alle mogelijkheden te verdelen in drie soorten kassen om uit te kiezen: kweektafels, muurkassen, kweekkassen. Om hiertussen een keuze te maken, is het verstandig om na te gaan met welk doel je een kas wilt kopen en hoe groot de oppervlakte is waar je hem neer wilt zetten. Hieronder lees je welke kas het meest geschikte voor jou is:

1. is een Kweektafel of urban geschikt in mijn tuin?

Woon jij in een stad of heb je een kleine tuin? Ook dan zijn er voldoende mogelijkheden. Denk dan aan een kweektafel, kweken in potten of een urban kweekkas. Zo kun jij toch genieten van vitamientjes uit eigen bodem én heb je een plekje om jouw planten te laten overwinteren!

2. Is een muurkas geschikt voor mij?

Heb jij een een muur in jouw tuin of dakterras waar het zonnetje vaak op schijnt? Dan is een muurkas perfect voor jou. Vaak zijn dit ook de beschutte warme plekjes wat ideaal is om  enkele potten met kruiden, groenten en bloemen naast de kast te zetten. Het oog wil immers ook wat! 🙂

Velen denken dat muurkassen meestal klein zijn, maar dit is zeker niet altijd altijd het geval. Er zijn inderdaad kleinere muurkassen, die eigenlijk wel in elke tuin een plekje kunnen krijgen. Maar er zijn ook hele grote muurkassen, die je zelfs als serre kan gebruiken!

3. Wanneer past een vrijstaande kweekkas bij jou?

Is de zonnige plek in je tuin groot genoeg om er een ruime kweekkas te plaatsen? Dan is een vrijstaande kweekkas een super goede optie.

Om je een beeld te geven: mijn achtertuin is 5 meter bij 7 meter en ik heb gekozen voor de acd kweekkas 205h retro van 2,3 bij 3,7 meter. Een vergelijkbaar oppervlakte is de bloemen- en moestuin en het overige deel is terras. Hier borrelen we samen met vrienden en  kunnen genieten van het eten dat ik kweek in de kas.

Ook is de kweekkas ideaal voor het creëren van een echte tuinkamer. Een plekje waar je je lekker terug kan trekken met een boekje, muziekje en een kopje koffie. Hieronder zie je de tuinkamer van Angelo Dorny. Zie jij al voor je hoe jij jouw tuinkamer zou indelen?

Vind je het aanschaffen van een kas prijzig?

Ik hoor regelmatig om me heen dat mensen erg graag een kas zouden willen aanschaffen, maar dat de kosten hen vaak tegenhouden. Vaak probeer ik hen er zich dan aan te herinneren dat wanneer je investeert in een kwalitatief goede kas erg duurzaam is. Dit wil zeggen dat je er jaren mee vooruit kan én kies je een kas die past bij jouw tuin dan is het ook echt een eye catcher!

Wil je een budget duurzame keuze maken? Dan kan je ook voor een tweedehands kas kiezen. Let wel op dat die nog stevig staat wanneer je hem uit elkaar haalt.

Succes met de keuze van je kweekkas!

Ik hoop dat ik je een eindje op weg heb kunnen helpen in je zoektocht naar jouw ideale soort kas. Er volgen nog blogs over het verschil tussen budget en prijzige kassen én tips voor het opbouwen van een kas.

 

Binnenkort deel ik de indeling van mijn kweekkas. Wil je op de hoogte blijven van mijn tuinupdates? Schrijf je dan in voor je maandelijkse nieuwsbrief. Ben je in de buurt van Baarn en zou je graag willen ervaren hoe zo’n tuinkamer er in het echt uitziet? Kom dan gerust een keertje een kijkje nemen.

WAAR BEN JE NAAR OP ZOEK?

Hoi, ik ben Stefanie. Graag neem ik je mee in het plezier dat zaaien, oogsten en lekker biologisch eten mij brengt!

Populaire recepten

Kweektips!

Kweek je eigen biologische kruiden, groente en fruit.​

Mis niets

Ontvang mijn nieuwsbrief!

Doe nieuwe inspiratie op! Ontvang moestuintips, seizoensrecepten en aantrekkelijke acties.

VOLG MIJ OP INSTAGRAM

1 gedachte over “Kweekkas aanschaffen? Kies welk model het beste bij jou en je tuin past”

  1. Pingback: Welke zaden kun je het beste gebruiken voor je moestuin?  – vandegroei.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.