Welke zaden kun je het beste gebruiken voor je moestuin? 

Om een plant te kweken zijn zaden natuurlijk een cruciaal onderdeel. Er zijn echter een hoop verschillende zaden voor je moestuin, dus welke zaden kun je het beste gebruiken en hoe verschillen ze van elkaar? 


Een eerste tip is om de zaden voor je moestuin in water te dompelen. Op deze manier kun je slechte zaden van goede zaden onderscheiden. Als je zaden blijven drijven zullen ze waarschijnlijk niet ontkiemen, dus deze zaden kun je het beste weggooien. De stap hiervoor is natuurlijk het kiezen van de soort zaden die je wilt gaan gebruiken. Er zijn een aantal verschillende opties, waaronder F1, biologische en normale zaden. 


Wat zijn F1 zaden voor je moestuin?

F1 hybride zaden zijn zaden van doorgekweekte groentes. De zaden zijn doorgekweekt om er voor te zorgen dat de gewenste eigenschappen versterkt worden. Hierbij worden de ongewenste eigenschappen weggehaald. Het doorkweken wordt gedaan om bijvoorbeeld mooiere vruchten te krijgen of ze te beschermen van ziekten. Dit soort zaden zijn door het kweken vaak ook iets duurder dan andere zaden. Door deze zaden krijg je er vaak wel sterke planten in je moestuin met een hogere opbrengst voor terug. 


Fotograaf onbekend

Wat houdt biologische moestuin zaden in?

Biologische zaden worden zonder chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest geteeld. Het hele proces van het produceren van de zaden is biologisch. Deze zaden worden vaak ook handmatig geoogst en de zaden kunnen echt volgens een natuurlijk proces rijpen. Als er geoogst wordt van sterke rassen zijn bio zaden ook nog eens minder vatbaar voor ziektes. De biologische zaden kun je herkennen aan het Europees biologisch keurmerk


Wanneer spreken we van ‘normale’ moestuin zaden?

Normale zaden voor je moestuin zijn vaak te koop in verschillende winkels. Deze zaden worden geoogst met machines en veel van deze zaden worden bewerkt met een anti schimmel, zodat ze beschermd zijn. Ook worden deze zaden geteeld met kunstmest. Ze zullen vaak goedkoper zijn dan de biologische en F1 zaden. 


Welke moestuin zaden kies jij?

F1, biologische en normale zaden verschillen dus op een aantal vlakken van elkaar. Het productieproces, oogsten en de beschermingsmiddelen die gebruikt worden zijn verschillend. Welke zaden je voor je moestuin het beste kan gebruiken ligt er dus aan wat jij belangrijk vindt. Wil je meer zekerheid op een goede oogst? Dan zijn F1 zaden wellicht de beste keuze voor jouw moestuin. Wil je zaden die biologisch geproduceerd zijn en dus niet met verschillende chemische middelen? Dan zijn biologische zaden de beste optie. Wil je graag goedkopere zaden om mee te beginnen? Dan zou je normale zaden kunnen gebruiken, maar het kan natuurlijk wel slim zijn om te beginnen met goede zaden, zodat de kans groter is dat je opbrengst ook goed gaat zijn.  


Ben je er uit welke zaden je wilt gebruiken voor je moestuin en wil je nog meer weten of het (moes)tuinieren? Lees dan mijn andere blogs over de voeding die je tuin nodig heeft, welke kweekkas het beste bij je tuin past, soorten water voor je tuin en nog veel meer! Volg ook vooral mijn Instagram pagina, waar ik onder andere tips deel over het moestuinieren.

WAAR BEN JE NAAR OP ZOEK?

Hoi, ik ben Stefanie. Graag neem ik je mee in het plezier dat zaaien, oogsten en lekker biologisch eten mij brengt!

Populaire recepten

Kweektips!

Kweek je eigen biologische kruiden, groente en fruit.​

Mis niets

Ontvang mijn nieuwsbrief!

Doe nieuwe inspiratie op! Ontvang moestuintips, seizoensrecepten en aantrekkelijke acties.

VOLG MIJ OP INSTAGRAM

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.