Palmkool

Voor wie?

Beginner, Enige ervaring, Gevorderde, Expert

Zaaien & Oogsten

Zaaien: Februari t/m juli
Oogsten: Van augustus tot december

Introductie

Cavallo Nero de Toscana, oftewel: palmkool. Op z’n Hollands een iets minder charmante naam, maar de groente is net zo prachtig met een paars-groen blad als in Italië. De plant is makkelijk te verzorgen en dus geschikt voor beginnende moestuinders. De plant groeit de hoogte in, dus neemt niet teveel ruimte in beslag. Daarnaast kun je de bladeren gedurende een lange tijd oogsten. Redenen genoeg dus om niet in je moestuin te kweken dus!

Zaaien

De zaden en planten kunnen goed tegen kou en je kunt ze dus zowel binnen als buiten zaaien. Zelf heb ik ze in februari al binnen gezaaid. De palmkool zaden moet je ondiep zaaien. Leg ze op een bedje van vochtige aarde en dek ze af met een dun laagje aarde. Zorg dat de aarde niet uitdroogt. Binnen een paar weken groeien ze uit tot mooie plantjes met groen-blauw-paars bladeren. Ik heb ze na twee maanden uitgeplant. Het waren toen namelijk al stevige plantjes van ongeveer 15 centimeter hoog. Ze houden van warmte, dus zet ze op een zonnig plekje.

Verzorgen

Palmkool is net zoals de andere kool verzot op voeding. Ze hebben er dan ook veel van nodig. Zorg ervoor dat de grond rijk is aan compost voordat je de zaailingen uitplant. Geef ze na het uitplanten nogmaals voeding. Zelf werk ik met compost en gedurende het seizoen met ecostyle voeding.

Oogsten

Palmkool kan je gedurende een lange tijd oogsten. De eerste bladeren zijn in augustus al klaar om geplukt te worden. Dit gaat door tot het einde van de winter. Oogsten doe je door vanaf de onderkant de bladeren van de stengel af te breken. Zolang we de top laten staan, blijft de plant doorgroeien. Er ontstaat een soort palmboompje, vandaar de naam palmkool!

Kortom een prachtige plant waarvan je lang kan oogsten en ook in de winter groente uit je eigen tuin hebt.

Bordevol met vitamie A en C en draagt daardoor actief bij aan het opbouwen van je weerstand in de koude maanden!

WAAR BEN JE NAAR OP ZOEK?

Hoi, ik ben Stefanie. Graag neem ik je mee in het plezier dat zaaien, oogsten en lekker biologisch eten mij brengt. Op deze pagina vind je een van de seizoensrecepten die ik graag met je deel. 

Ik ben benieuwd of je er net zo van genoten hebt als wij!

Lees meer over moestuinieren in mijn blogs!

Mis niets

Ontvang mijn nieuwsbrief!

Doe nieuwe inspiratie op! Ontvang moestuintips, seizoensrecepten en aantrekkelijke acties.

VOLG MIJ OP INSTAGRAM

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.