Paprika

Voor wie?

Gevorderde, Expert

Zaaien & Oogsten

Zaaien: januari-april
Oogsten: rond augustus (afhankelijk per ras)

Introductie

Paprika’s: ze zijn er in veel verschillende vormen maten in kleuren. Elk met een unieke smaak. De een is wat zoeter, dan ander wat zuurder en weer een anders juist wat bitter. Het kweken van paprika’s kan een kleine uitdaging zijn. Het zijn namelijk geen winterharde planten, wat betekent dat ze slecht kou kunnen verdragen. Met wat tips and tricks help ik je graag op weg, om het kans op een succesvolle oogst te vergroten. Durf jij het aan? Lees dan snel verder!

Zaaien

Zaai de zaden van de paprika´s het liefste zo vroeg mogelijk in het seizoen. Begin rond eind januari al met voor te zaaien. Op deze manier zijn het al flinke en stevige plantjes als ze in het voorjaar naar buiten kunnen. Omdat paprika´s van licht en warmte houden, is het aan te raden om ze in een kweekbak op een lekker zonnige plek bij het raam te zetten. Het is een optie om de zaden eerst voor te kiemen, maar dit is niet per se nodig. Onder de juiste omstandigheden zal het paprikazaadje na ongeveer twee weken ontkiemen. Gebruik hiervoor bij voorkeur zaai- en stekgrond. Deze aarde is lekker luchtig zodat de wortels gemakkelijk zich kunnen verspreiden onder de grond. Heeft je zaailing vier blaadjes gekregen? Verspeen ze dan naar een ruimere kweekpot!

Verzorgen

Hebben de zaailingen zich ontpopt tot mooie stevige paprikaplantjes? Dan mogen ze na IJsheiligen naar buiten (14 mei). Kies het meest zonnige, warme én beschutte plekje van de tuin om de paprikaplanten te planten. Zorg ervoor dat je dit niet in koude aarde doet. Je kan de grond een paar dagen ervoor laten opwarmen door bijvoorbeeld een plastic zak over de aarde te leggen. Ook zijn potten erg geschikt om tomaten in te kweken. Over het algemeen kun je op deze manier nauwkeuriger water en voeding geven en ook is de aarde makkelijker op te warmen. Let er wel op dat de aarde ook sneller uit kan drogen in een pot. Geen daarom regelmatiger water op een warme dag!
Paprikaplanten kunnen flink de hoogte in groeien. Het gewicht van de paprika’s kan ervoor zorgen dat de plant gaat hangen of zelf knakken. Bevestig de plant daarom vanaf het uitplanten aan bijvoorbeeld bamboestok. Dief geregeld wat van de onderste bladeren weg. Ik houd vaak de regel dat de plant tot 30 centimeter boven de grond ‘’kaal’’ mag zijn. Op deze manier gaat de energie van de plant naar de rest van de plant en kan het eronder luchten, wat bevorderlijk is voor het voorkomen van onder andere schimmels.

Oogsten

Paprika’s kunnen zowel rijp als onrijp geoogst worden. De paprika’s die nog niet helemaal gerijpt zijn, kunnen vervolgens op een zonnige plek verder rijpen. Mijn voorkeur gaat overigens uit om ze pas te rijpen als ze helemaal rijp zijn. Je bent dan gegarandeerd van een succesvolle en smaakvolle paprika. Na het oogsten zijn ze ongeveer nog twee dagen vers. Bewaar ze op een koele en donkere plek. Maar, het lekkerste is natuurlijk om ze gelijk de eerste dag op te eten (-;

WAAR BEN JE NAAR OP ZOEK?

Hoi, ik ben Stefanie. Graag neem ik je mee in het plezier dat zaaien, oogsten en lekker biologisch eten mij brengt. Op deze pagina vind je een van de seizoensrecepten die ik graag met je deel. 

Ik ben benieuwd of je er net zo van genoten hebt als wij!

Lees meer over moestuinieren in mijn blogs!

Mis niets

Ontvang mijn nieuwsbrief!

Doe nieuwe inspiratie op! Ontvang moestuintips, seizoensrecepten en aantrekkelijke acties.

VOLG MIJ OP INSTAGRAM

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.