Peultjes

Voor wie?

Beginner

Zaaien & Oogsten

Zaaien: januari – mei
Oogsten: mei – juli

Introductie

Peultjes, wie lust ze niet? Ze vallen onder de erwtensoorten en worden geoogst als de peul nog plat is. Anders dan bij andere erwtensoorten, oogst je de peultjes dus al voordat de erwten dik zijn geworden. Ook zijn ze niet alleen lekker, maar ook nog eens erg gezond. Ze zijn een bron van vitamines en bevatten veel voedingsvezels. Een echte aanrader voor in jouw moestuin dus! Hoe je ze het beste kunt kweken? Dat lees je hieronder.

Zaaien

Peultjes ontkiemen kunnen prima ontkiemen bij een relatief lage temperaturen. Doe dit in een afgesloten bakje met wat vochtig keukenpapier. Binnen no-time zal het zaadje ontkiemen en komt de wortel tevoorschijn. Je kunt ze al rond eind januari beginnen te zaaien. Omdat het zaadje van de peul flinke wortels aanmaakt, is het aan te raden om kweekbakje te pakken die groot genoeg is voor het zaadje om zich te kunnen ontwikkelen. Op deze manier is de kans op een stevige zaailing groter, omdat de wortels genoeg ruimte hebben om te groeien. Ze de peul in een kweekkas in de vensterbank. Omdat het in de kas een beetje zal gaan broeien, creëer je de juiste luchtvochtigheid voor de zaailing. Dit in combinatie met het licht bij het raam, zal erin resulteren dat het plantje lekker snel zal groeien.

Verzorgen

Zijn je zaailingen al mooie stevige plantjes geworden? Dan is het tijd om ze in de volle aarde te planten. Dit kan al in het vroege voorjaar. Poot ze op een plak waar ze genoeg zonlicht krijgen. Ze houden niet van natte voeten. Pas dus op dat je de aarde slechts licht vocht houdt en niet te veel water geeft. Houd er rekening mee dat de plantjes klimmers zijn. Het is daarom aan te raden om ze een beetje hulp te bieden met een klimrekje. Deze kun je zelf maken, maar ook gewoon kopen bij de bouwmarkt. De plantjes hebben kleine tentakeltjes waarmee ze zich kunnen vastklemmen en omhoog kunnen klimmen. In het begin hebben ze hier misschien een beetje hulp bij nodig. Na enkele weken zullen de eerste bloemetjes tevoorschijn komen. Dit zijn hele schattige witte vlinderbloemetjes die je moestuin ook nog eens weten op te fleuren!

Oogsten

Heeft het bloemetje plaatsgemaakt voor een mooie peul? Dan is het tijd om ze te oogsten. Dit is meestal tussen mei, juni en begin juli. Door vroeg en veel te oogsten maken de peultjesplanten meer bloemen en dus meer peultjes aan. In dit kweekstadium is het vrij normaal dat de bladeren onder aan de plant geel kunnen worden en gaan afsterven. Geen reden voor paniek dus!

TIP: als je de peultjes langer laat hangen, krijg je heerlijke doperwten!

WAAR BEN JE NAAR OP ZOEK?

Hoi, ik ben Stefanie. Graag neem ik je mee in het plezier dat zaaien, oogsten en lekker biologisch eten mij brengt. Op deze pagina vind je een van de seizoensrecepten die ik graag met je deel. 

Ik ben benieuwd of je er net zo van genoten hebt als wij!

Lees meer over moestuinieren in mijn blogs!

Mis niets

Ontvang mijn nieuwsbrief!

Doe nieuwe inspiratie op! Ontvang moestuintips, seizoensrecepten en aantrekkelijke acties.

VOLG MIJ OP INSTAGRAM

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.