Plantuitjes

Voor wie?

Beginner, Enige ervaring, Gevorderde, Expert

Zaaien & Oogsten

Zaaien: Maart & April
Oogsten: Half augustus

Introductie

Gele, witte en rode uien, bijna in elke moestuin zijn ze terug te vinden!
Sommige tuinders kiezen om uien te zaaien, maar verreweg de meeste tuinders kiezen voor plantuitjes. Waarom?

Bij zaaien gaat het proces langzamer en daarmee een iets groter risico dat de uien niet lukken.
In mijn geval heb ik er 2 seizoenen over gedaan om van zaadje tot ui te komen. Ik heb ze in maart binnen voor gezaaid, en in juni buiten uitgeplant. Einde van het eerste seizoen kreeg ik uitjes ter grote van plantuitjes en het tweede seizoen kwamen er ‘echte’ uiten uit! Met mijn weinig geduld kies ik dus elk jaar ook voor plantuitjes.

Zaaien

De plantuitjes hoef je niet te zaaien, je plant ze zoals andere bollen in je tuin.
Je kan ze planten wanneer de grond een beetje begint op te warmen, rondom maart. Zandgrond warmt wat sneller op dan kleigrond, dus hou hier rekening mee.

De ideale plantafstand is ongeveer 10 cm en tussen de rijen hou ong 15 cm aan. En qua diepte? Plant ze zo diep dat het puntje van de ui net boven grond komt. Is het uitje uitgelopen dat maakt niet uit, gewoon planten.

Tip: Plant geen ui op een plek waar afgelopen 2 jaar uien zijn geteeld.

Verzorgen

Uien hebben qua verzorging weinig nodig. Ze groeien op alle soorten grond als het maar een goede structuur heeft zodat de wortels er doorheen komen. Ze houden niet van teveel vocht wat blijft staan, dan gaan ze rotten. Het water moet dus goed kunnen weglopen, maar wel toegankelijk zijn.

Zelf werken we in nov kleine hoeveelheden paarden mest door de grond, maar let op dit moet wel echt uitgedroogd/opgenomen zijn wanneer je de uien plant. Wil je minder risico lopen geef ze dan compost en tijdens de groei periode nog wat biologische voeding.

Oogsten

Als ruim de helft van het loof is afgestorven ( rond half augustus) kunnen de uien geoogst worden. Laat ze na oogsten nog buiten rusten zodat alle voedingsstoffen uit het loof naar de ui trekken. Dit kan wel zo’n week of 2 – 3 duren.

Tip: vlecht ze na het afsterven van het loof in, net zoals een knoflookvlecht. Staat leuk voor in je keuken en zo zijn ze ook makkelijk op te hangen.

WAAR BEN JE NAAR OP ZOEK?

Hoi, ik ben Stefanie. Graag neem ik je mee in het plezier dat zaaien, oogsten en lekker biologisch eten mij brengt. Op deze pagina vind je een van de seizoensrecepten die ik graag met je deel. 

Ik ben benieuwd of je er net zo van genoten hebt als wij!

Lees meer over moestuinieren in mijn blogs!

Mis niets

Ontvang mijn nieuwsbrief!

Doe nieuwe inspiratie op! Ontvang moestuintips, seizoensrecepten en aantrekkelijke acties.

VOLG MIJ OP INSTAGRAM

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.