Pompoen

Voor wie?

Beginner, Enige ervaring, Gevorderde, Expert

Zaaien & Oogsten

Zaaien: april – mei
Oogsten: september – oktober

Introductie

Pompoenen zijn veelzijdige planten en vruchten. Van heerlijke herfstgerechten, soepen tot spannende Halloween-maskers, een pompoen komt altijd van te pas! Er zijn eetbare soorten in allerlei kleuren, groottes en vormen. Echter zijn er ook pompoenen die alleen voor de sier dienen. Sierpompoenen zijn prachtig om te zien, maar helaas giftig om te eten. Wees daarom alert op welke pompoen jij in je moestuin wilt kweken.

Zaaien

Aan te raden is om de zaden van de pompoen voor te kiemen in een bakje met vochtig keukenpapier. Dit versnelt het proces en is het succes op een goed gekiemd zaadje groter. Voorzaaien kan vanaf april/mei. In de volle grond zaaien kan eigenlijk pas goed vanaf juni omdat de kiemtemperatuur hoog ligt. Als het warmer dan 20 graden is, kiemt het zaadje van de pompoen gemiddeld binnen een week. Daarom is het aan te raden binnen voor te zaaien, mits hier voldoende licht is en het niet te koel is. De zaailing kan pas na half mei naar buiten als er écht geen kans meer is op vorst en als het plantje ten minste vier blaadjes heeft. De zaailing is namelijk niet bestand tegen temperaturen onder nul. Geef je pompoen bij het verpotten ook een schep compost/bemeste potgrond. Zo zorg je voor een voedzame bodem voor de plant. De pompoenplant heeft veel ruimte nodig. De grote pompoenen hebben uiteraard meer ruimte nodig dan de kleinere soorten. Er kan maximaal één plant per 2 vierkante meter staan. Houd daarom een afstand van ca. 90×180 cm aan. Eventueel kan een pompoen over een gaaswerk worden geleid. Je pompoen staat het liefst op een warme zonnige plek. Daarnaast heeft de plant behoefte aan een voedingsrijke bodem. Er zijn zelfs mensen de de pompoen zelfs óp de composthoop planten. Zegt genoeg lijkt me (-;

Verzorgen

De pompoen is een echte waterslurper. Hij heeft behoefte aan veel vocht. De grond bedekken met een mulch-materiaal zorgt ervoor dat er minder water verdampt en je ‘s avonds minder hoeft te sproeien. Bedek de aarde bijvoorbeeld met stro. Regent het veel in de zomer? Leg dan een plankje of tegel onder de vruchten om rotten tegen te gaan. Net als bij bijvoorbeeld aardbeien, wil de vrucht nog wel eens gaan rotten als hij in aanraking komt met de vochtige aarde.

Oogsten

Vanaf september/oktober kun je de pompoen oogsten. Het is belangrijk om de vruchten te laten rijpen, omdat onrijpe pompoenen minder lekker smaken en slecht te bewaren zijn. Hoe weet je wanneer de vrucht rijp is? Dat kun je zien aan het steeltje. Als deze kurkachtig is geworden is de pompoen klaar om geoogst te worden. Zorg dat het steeltje aan de pompoen blijft zitten zodat je hem langer kunt bewaren. Als er nachtvorst is voorspeld, kun je het beste alles oogsten en binnen laten narijpen.

De bloemen van pompoenen zijn heerlijk om bijvoorbeeld te frituren! Ze smaken enigszins poederig neutraal en zijn door hun grootte geschikt om te vullen. Ook de zaden van de pompoen zijn eetbaar. Ze kunnen namelijk gepeld en geroosterd in brood worden verwerkt en door salades. Niet alleen lekker, maar ook nog eens erg gezond!
Heb je zowel eetbare als sierpompoenen in de tuin staan? Of staan er sierpompoenen in buurtuinen? Neem als beginner dan niet het risico om je eigen zaden te oogsten en te gebruiken. Door kruisbestuiving kunnen de zaden in jouw eetbare pompoen bij opkweek uitgroeien tot een gekruiste, giftige sierpompoen.Heb je vragen over het kweken van de pompoen? Vraag ze gerust hieronder of stuur me een DM op Instagram!

WAAR BEN JE NAAR OP ZOEK?

Hoi, ik ben Stefanie. Graag neem ik je mee in het plezier dat zaaien, oogsten en lekker biologisch eten mij brengt. Op deze pagina vind je een van de seizoensrecepten die ik graag met je deel. 

Ik ben benieuwd of je er net zo van genoten hebt als wij!

Lees meer over moestuinieren in mijn blogs!

Mis niets

Ontvang mijn nieuwsbrief!

Doe nieuwe inspiratie op! Ontvang moestuintips, seizoensrecepten en aantrekkelijke acties.

VOLG MIJ OP INSTAGRAM

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.