Rabarber

Voor wie?

Beginner, Enige ervaring, Gevorderde, Expert

Zaaien & Oogsten

Zaaien: De rabarberplant is een vaste plant, dus eenmalig planten en elk jaar van genieten!
Oogsten: april-mei-juni, tot aan de langste dag van het jaar

Introductie

Wist je dat rabarber een groente is? Wij eten het echter alsof het fruit is, kijk maar naar de recepten (onderaan deze pagina) waarin het wordt gebruikt: taart, jam, moes.. Vooral zoete gerechten dus. Maar rabarber kan ook als hartig hapje dienen en erg lekker zijn! Bijvoorbeeld in een chutney. Hartstikke veelzijdig dus, en een aanwinst voor elke tuin! Rabarber is een prachtige winterharde, vaste plant. Je eet de stelen en niet het blad. De steel van rabarber bevat veel oxaalzuur. Dit is een stof die calcium aan zich bindt. Het is daarom slim om rabarber samen te eten met calciumhoudende producten. Ik doe het vaak in mijn yoghurt. Naast dat de gezondheidseffecten daardoor sterker zijn, is het ook nog eens een heerlijke combi!

Zaaien

Rabarber kan je het beste als plantje kopen of afsteken van een bestaande plant. Als je kan afsteken van een plant die zich bewezen heeft is dat aan te raden, omdat je dan weet dat hij het goed zal doen. Voor het zaaien van rabarber is wel wat ruimte vereist, want de plant heeft zo’n 1m2 nodig. Hoe meer ruimte je rabarber geeft, hoe groter de plant kan worden. Ik heb rabarber in pot geprobeerd te kweken, maar daar bleef die heel klein in. wanneer zaaien? Ik heb een rabarbersoort dat vroeg in het seizoen groeit. Hij is als eerste (van alle tuinen om ons heen) groot genoeg om geoogst te worden. Dit is ideaal, aangezien je maar tot de langste dag van het jaar kunt plukken.

Verzorgen

Rabarber houdt van een humusrijke grond. Deze houdt het vocht vast bij droogte en is vochtdoorlatend in natte periodes. Tegen het einde van het jaar is de rabarberplant afgestorven en kan je het bescherming geven door bijvoorbeeld wat stro of bladeren erop te leggen. Naast bescherming krijgt je rabarberplant ook wat extra voedingsstoffen wanneer deze laag gaat composteren.

Oogsten

Rabarber oogst je tot de langste dag van het jaar (21 juni). Daarna kan de plant weer opladen voor een nieuw seizoen. De mate van oxaalzuur blijft stijgen na deze dag, waardoor het wordt afgeraden om het dan nog te eten. Dit klinkt niet helemaal logisch voor mij, omdat in de inleiding staat dat oxaalzuur gezond is. Hoe pluk je de stelen? Belangrijk is dat je ze niet afsnijdt, want dan blijven er stukjes over die gaan rotten. Wat je wel moet doen is de stelen eraf trekken. Je pakt de steel dichtbij de plant en trekt ‘m iets naar beneden met een kurkentrekker beweging. In het filmpje laat ik zien hoe dit er in praktijk uitziet.

WAAR BEN JE NAAR OP ZOEK?

Hoi, ik ben Stefanie. Graag neem ik je mee in het plezier dat zaaien, oogsten en lekker biologisch eten mij brengt. Op deze pagina vind je een van de seizoensrecepten die ik graag met je deel. 

Ik ben benieuwd of je er net zo van genoten hebt als wij!

Lees meer over moestuinieren in mijn blogs!

Mis niets

Ontvang mijn nieuwsbrief!

Doe nieuwe inspiratie op! Ontvang moestuintips, seizoensrecepten en aantrekkelijke acties.

VOLG MIJ OP INSTAGRAM

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.