Radijs

Voor wie?

Beginner

Zaaien & Oogsten

Zaaien: januari tot maart & eind augustus tot eind september
Oogsten: Gedurende het hele jaar

Introductie

Ze zijn niet alleen makkelijk te kweken, maar ook nog eens snel te oogsten! Daarnaast kun zelfs van de loof pesto maken. Een echte must have voor in jouw moestuin dus! Ben jij benieuwd hoe deze groente te kweken is? Lees dan snel verder!

Zaaien

Het leuke van het kweken van radijsjes is dat ze bijna gedurende het gehele jaar gezaaid kunnen worden, behalve in de winter. Van maart tot augustus kun je direct in de volle grond zaaien en als je steeds een klein beetje zaait kun je continu je eigen radijsjes oogsten. Van januari tot maart en van eind augustus tot eind september kun je ook onder glas zaaien in een kasje zaaien. Ideaal toch? Voorkiemen is niet nodig. Radijsjes houden er namelijk niet van om tijdens het groeiproces te moeten verhuizen.

Houd ongeveer vijftien centimeter afstand tussen de zaadjes. Op deze manier hebben de radijsjes genoeg ruimte om zich te ontwikkelen en voorkom je dat de loof de zon van z’n buurman weghoudt. Voor radijs heb je geen diepe moestuinbak nodig, want de wortels worden rond de vijf tot tien centimeter lang. Je zou ze dus ook in bakken kunnen zaaien!

Verzorgen

Zorg dat de radijsjes ongeveer zes a zeven uur zonlicht krijgen op een dag en dat de aarde lichtvochtig blijft. Als je je radijs te dicht op elkaar hebt gezaaid, zullen ze elkaar in de weg zitten tijdens het groeiproces. Wat je dan kunt doen is de zaailingen wat uitdunnen. Zorg ervoor dat je de stevigste plantjes in de aarde laat staan. Heb je een klein radijsje en veel loof? Waarschijnlijk zit er teveel stikstof in de grond. Je kunt dit oplossen door in plaats van gewone potgrond speciale tuinaarde of moestuingrond te gebruiken.

Oogsten

De stengel van de plant is het gedeelte van het plantje dat uiteindelijk uitgroeit tot radijs. Na vier tot acht weken, afhankelijk van het seizoen, kunnen ze geoogst worden. Als het radijsje niet zichtbaar is kun je met je vingers voorzichtig wat aarde weghalen om te zien of er al een mooi bolletje is gegroeid. Om de radijs te oogsten, trek je je aan de onderkant van het loof. Dit gaat heel gemakkelijk. Smullen maar!

Radijsjes zijn heerlijk voor door een frisse salade, maar ook erg gezond om gewoon als snackie te eten. Binnenkort zal ik een recept delen van hoe je pesto kan maken van de loof van de radijsjes. Houd mijn site dus goed in de gaten!

WAAR BEN JE NAAR OP ZOEK?

Hoi, ik ben Stefanie. Graag neem ik je mee in het plezier dat zaaien, oogsten en lekker biologisch eten mij brengt. Op deze pagina vind je een van de seizoensrecepten die ik graag met je deel. 

Ik ben benieuwd of je er net zo van genoten hebt als wij!

Lees meer over moestuinieren in mijn blogs!

Mis niets

Ontvang mijn nieuwsbrief!

Doe nieuwe inspiratie op! Ontvang moestuintips, seizoensrecepten en aantrekkelijke acties.

VOLG MIJ OP INSTAGRAM

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.