Rode bieten

Voor wie?

Beginner, Enige ervaring, Gevorderde, Expert

Zaaien & Oogsten

Zaaien: februari – juni
Oogsten: juni – oktober

Introductie

Rode bieten vallen onder de knolgewassen en worden ook wel kroten genoemd. Ondanks het feit dat ze familie zijn van de suikerbieten, bevatten ze aanzienlijk minder suikers en calorieën. Een verantwoordelijk snackie dus! Wist je dat de bieten al eeuwen lang worden gekweekt? In de tijd van de Grieken en Romeinen werd het zelfs gebruikt wegens de geneeskrachtige werking van dit gewas. Benieuwd hoe jij ze kan kweken? Dat lees je hieronder!

Zaaien

In tegenstelling tot veel andere gewassen zijn rode bieten prima bestand tegen koud weer. Zaaien kan daarom ook al redelijk vroeg in het seizoen (of juist in augustus zodat je in de winter nog van eigen gekweekte bieten kan genieten).

Kies je ervoor om ze binnen te voor te zaaien? Doe dit dan vanaf februari onder glas in een wat koelere kamer. Omdat bieten relatief snel geoogst kunnen worden en ze goed bestand tegen kou zijn, is dit niet per se nodig. Wel is het aan te raden de zaden voor te weken. Je zult merken dat er dan sneller een zaailing zal ontstaan.
Na het kiemen is het mogelijk dat er meerdere zaailingen ontstaat uit een zaad. Kies dan voor de stevigste en best ontwikkelde zaailing. Doe je dit niet zullen er meerdere bieten op elkaar groeien, wat de niet in een mooie oogst zal resulteren.

Zorg ervoor dat je de aarde licht vochtig houdt. Houd er wel rekening mee dat je luchtig en voedingsrijke aarde gebruikt. Op deze manier kunnen de wortels zich het beste ontwikkelen. Zaai je in rijen? Houd dan ongeveer 10 à 15 centimeter afstand tussen de plantjes.

Verzorgen

Rode bieten zijn over het algemeen niet veeleisend. Ze hebben een gemiddeld hoeveelheid voeding nodig. Na acht weken is de voeding uit potgrond vaak opgebruikt. Voed daarna bij met moestuinvoeding. Kies voor rode bieten bij voorkeur voeding met wat extra kali erin.

Zoals eerder genoemd, groeien bieten het beste bij wat koudere temperaturen. Een hete zomerdag zal ze dus niet veel goed doen. Zorg ervoor dat de aarde niet uitdroogt. Bieten willen nog wel eens een flink wortelgestel ontwikkelen en die moeten kunnen blijven drinken! (-;

Oogsten

De bovenkant van de bieten zijn goed te zien in de moestuinbak. Hebben ze een doorsnede van ongeveer 7 centimeter? Dan zijn ze klaar om geoogst te worden. Dit gaat erg simpel. Het enige wat je hoeft te doen is aan de loof te trekken.

Tip: Snijd de bladeren vervolgens gelijk van de biet af. Doe je dit niet, dan zul je merken dat de biet snel zacht wordt. Gooi de bladeren echter niet weg. Deze zijn eetbaar en heerlijk voor door bijvoorbeeld een salade!

WAAR BEN JE NAAR OP ZOEK?

Hoi, ik ben Stefanie. Graag neem ik je mee in het plezier dat zaaien, oogsten en lekker biologisch eten mij brengt. Op deze pagina vind je een van de seizoensrecepten die ik graag met je deel. 

Ik ben benieuwd of je er net zo van genoten hebt als wij!

Lees meer over moestuinieren in mijn blogs!

Mis niets

Ontvang mijn nieuwsbrief!

Doe nieuwe inspiratie op! Ontvang moestuintips, seizoensrecepten en aantrekkelijke acties.

VOLG MIJ OP INSTAGRAM

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.