Tomaten

Voor wie?

Enige ervaring

Zaaien & Oogsten

Zaaien: Zaaien: binnen vanaf half februari, in een kas vanaf april. Oogsten in juli, aug, sept
Oogsten: Van juli tot september kan je oogsten, soms nog wat langer als ze in een kas staan.

Introductie

Tomaten zijn groente die geschikt zijn om te kweken voor de beginnende moestuinder. Dat is maar goed ook, want tomaten uit de tuin zijn stiekem veel lekkerder dan uit de winkel. Je kan ze het beste kweken in een kas. Tomaten houden namelijk niet zo van nattigheid, maar wel van heerlijke warmte. Dat betekent echter niet dat ze niet te kweken zijn zonder kas. Zelf kweek ik ze ook buiten in de open lucht. Een tip is om dan wel de rassen te kiezen die hier goed tegen kunnen. Het leuke van tomaten kweken, is dat dit niet per se in de volle aarde hoeft te worden geplant, maar dat dit ook in een pot kan. De pot warmt namelijk snel op en als er slecht weer op komst is, kan je hem naar een beschut plekje verplaatsen. Dus echt een aanrader als je tuiniert op het balkon of een dakterras hebt!

Zaaien

Je kunt de zaadjes het beste vanaf half februari als eerst in een kweekkas op de vensterbank zetten. Laat ze een aantal weken groeien en om ze vervolgens af te harden. Afharden betekent het geleidelijk laten wennen van de plantjes aan de buitenlucht en temperatuur. De kleine tomatenplantjes kunnen vanaf half mei buiten uitgeplant worden.

Verzorgen

Tomaten hebben een goede verzorging nodig. Als de planten na het afharden naar buiten worden uitgeplant, hebben ze regelmatig water nodig. Zo kunnen de wortels flink groeien en zelf op zoek gaan naar vocht en voeding. Daarnaast is het noodzakelijk om de planten regelmatig te dieven. Dieven is het verwijderen van blaadjes in de oksel van de steel. Hierdoor zorg je ervoor dat de energie van de plant naar de tomaten gaat en niet naar de bladeren. Je kan er ook voor kiezen om de bladeren onderaan de plant te verwijderen zodat de energie naar de tomaten gaat en niet naar de bladeren. Ook voorkom je zo schimmels, omdat het goed kan door kan luchten.

Oogsten

Vanaf juni kunnen de tomaten worden geoogst. Als je geluk hebt geeft je plant tot wel eind september oogst! Het kan geen kwaad om tomaten iets eerder te oogsten dan dat ze volledig rijp (rood) zijn. Ze kleuren binnen namelijk na. Tip: het rijpproces wordt gestimuleerd als ze naast een rijpe banaan liggen.

WAAR BEN JE NAAR OP ZOEK?

Hoi, ik ben Stefanie. Graag neem ik je mee in het plezier dat zaaien, oogsten en lekker biologisch eten mij brengt. Op deze pagina vind je een van de seizoensrecepten die ik graag met je deel. 

Ik ben benieuwd of je er net zo van genoten hebt als wij!

Lees meer over moestuinieren in mijn blogs!

Mis niets

Ontvang mijn nieuwsbrief!

Doe nieuwe inspiratie op! Ontvang moestuintips, seizoensrecepten en aantrekkelijke acties.

VOLG MIJ OP INSTAGRAM

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.