Tuinupdate 1: Hoe maak je een plukbloemen- en groentetuin?

Transformatie van grasveldje naar bloementuin

Mijn kleine achtertuin (20m2) kan een opfrisbeurt gebruiken. Op dit moment is het een heerlijke tuin met gras, terras en hier en daar wat planten. Zo is er voldoende ruimte voor de kids om te spelen. Maar aangezien we naast het huis nog een stukje grasveld hebben, gaat de achtertuin op de schop.

 

Wil jij ook meer bloemen en hier en daar wat groenten en kruiden in je tuin? De komende tijd neem ik je graag mee in dit proces.

inspiratie voor een kleine tuin: mooi & functioneel

Omdat mijn tuin niet heel groot is, probeer ik het zo slim mogelijk in te plannen. Belangrijk vind ik dat het functioneel is, maar ook zeker dat het leuk oogt.

 

Het terras is een rechthoek en om deze strakke lijnen te breken ga ik werken met ronde lijnen voor de paden en ‘vijver’.

 

Dé eyecatcher van de tuin wordt een kweekkas van ACD kassen. Deze komt haaks op de garagemuur van de buren. Om de kleuren mooi te laten matchen, heb ik dit muurtje geverfd in een mooie koele groene/grijze tint (zie het filmpje onderaan de blog). De verf die ik gebruikt gebruik heb is van Wijzenol en de kleurcode is G13910 en voor de dekkende beits is dit G13930. 

 

Achtertuin augustus 2020 – vóór de transformatie

Om alles met elkaar te verbinden leg ik paden aan van ongeveer 50 centimeter breed. Op deze manier kunnen we overal makkelijk doorheen lopen en kan het onkruid makkelijk worden gewied. Een voorwaarde van mijn man was dat hij nog steeds een fijn plekje in de tuin zou hebben waar hij een boekje kan lezen. Daarom eindigt het pad in een ronde vorm, waar hij heerlijk op z’n luie dag in het zonnetje kan genieten van een goed boek (-:

Welke bloemen en groente kies je voor in je tuin?

 

Het was een feestje om alle bloemen, groenten, fruit en natuurlijk kruiden in te richten in de tuin. Maar het is ook een best moeilijke keuze. Waar je op moet letten bij het kiezen van planten?

 

Kies de kleuren van je bloemen & planten

Elke border in mijn tuin heb ik ingedeeld op een kleurenpallet, zodat er een eenheid ontstaat door de kleurencombinaties. 

Ik let niet alleen op de kleuren van de bloemen maar ook de kleuren van het blad. Zo staan er planten met groene en donker paarse bladeren.

 

Qua kleuren van de bloemen? Zelf heb ik gekozen voor borders met:

1. oud roze & bordeaux rood;

2. zalm, oranje & pastel roze;

3. roze tinten & wit.

Met hier en daar een gele bloem van een courgette of pattison.

Wanneer bloeien je bloemen en planten?

Om vele bijen, vlinders en andere nectarlievende dieren aan te trekken is het natuurlijk belangrijk om rekening te houden met de bloeitijd van de planten. Ik wil natuurlijk dat er continu wat in bloei staat zodat niet alleen ik maar ook insecten het hele jaar door van mijn tuin kunnen genieten.

 

En omdat ik voornamelijk heb gekozen voor eenjarige planten, blijft er in de winter weinig groen over. Daarom heb ik ervoor gekozen om hier en daar palm- en spruitkool te planten, zodat er in de winter toch wat groens te vinden is in mijn tuin. 

Hoe hoog worden je planten?

Elke tuin heeft speelsheid nodig. Kies daarom planten met verschillende hoogtes. Ik varieer met planten tussen de 40cm en 120 cm hoogte. Dahlia’s naast tomaten en bieslook naast lelietje van dalen. Durf te combineren!


Hoe het eruit gaat zien? Zelf heb ik gekozen om een moodboard te maken op mijn pinterest. Leuk als je een bezoek je brengt.


Heb je hulp nodig met je eigen tuin? Laat het mij weten.

WAAR BEN JE NAAR OP ZOEK?

Hoi, ik ben Stefanie. Graag neem ik je mee in het plezier dat zaaien, oogsten en lekker biologisch eten mij brengt!

Populaire recepten

Kweektips!

Kweek je eigen biologische kruiden, groente en fruit.​

Mis niets

Ontvang mijn nieuwsbrief!

Doe nieuwe inspiratie op! Ontvang moestuintips, seizoensrecepten en aantrekkelijke acties.

VOLG MIJ OP INSTAGRAM

1 gedachte over “Tuinupdate 1: Hoe maak je een plukbloemen- en groentetuin?”

  1. Pingback: Kweekkas aanschaffen? Kies welk model het beste bij jou en je tuin past – vandegroei.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.