Verven met natuurlijke producten

Voor wie?

Vanaf 3 jaar

Duur

10 minuutjes

Er ging een hele wereld voor mij open toen ik ontdekte welke mooie kleurstoffen je uit de natuur je kan gebruiken om te verven.

De afgelopen maanden heb ik mij aardig verdiept in het verven van stoffen met natuurlijke kleurstoffen en ben ik het zelfs gaan uitproberen op papier. Ga jij deze uitdaging ook aan? Hieronder help ik je stap voor stap op weg hoe te verven op papier!

 

 

Dit heb je nodig!

– Papier (zelf gebruik ik dik katoenpapier waar de kleurstof mooi intrekt)

Voor de kleurstof kun je de volgende planten, groente en fruit gebruiken:

– kurkuma met een beetje water
– paprika poeder met een beetje water
– sap van rode bieten
– sap van frambozen

Van de volgende planten kan je de bladeren en/of bloemen koken in een klein laagje water. Hierdoor trekt de kleur in water en kan je dit gebruiken om te verven op papier of stof.

– schillen van rode ui
– versnipperde brandnetelbladeren
– paardenbloemen

 

 

Aan de slag

Poedervorm:
Heb je de kleurstof in poedervorm (zoals kurkuma- en paprikapoeder)? Meng dan een eetlepel heet water met 1 theelepel van de kruiden. Roer dit vervolgens goed door elkaar waardoor je een papje krijgt dat je direct kan gebruiken om mee te verven.

Sap:
De sap van rode biet en gepureerde framboos kan je direct gebruiken om mee te schilderen. Waarschijnlijk kan je nog veel meer kleurstoffen in je keuken vinden. Probeer vooral uit, zo ontdek je vaak de mooiste kleuren.

Kleurstof halen uit vaste planten:
Dit is een stuk moeilijker dan de bovenstaande opties. Pak een flinke hoeveelheid van de kleurstof die je wilt gebruiken en versnipper / verknip dit vervolgens. Leg dit in een klein laagje water (je kunt beter beginnen met te weinig water, zodat je het later iets wateriger kan maken). Hoe minder water hoe intenser de kleurstof. Laat dit ongeveer een half uurtje zachtjes koken en zeef de stukjes eruit. Nu kan je de kleurstof gebruiken!
Mocht de kleur alsnog te licht zijn, dan kan je het nog wat inkoken.
Let op: gebruik hier geen nieuwe pannen voor en spoel ze na gebruik goed af zodat de kleurstof er niet intrekt. Zelf gebruik ik pannen van de kringloop.

Magisch he! Er groeit en bloeit zoveel om je heen waar je creatief mee kan zijn. Geniet van de variatie aan kleuren die je in je eigen keuken gaat ontdekken. Ik ben erg benieuwd naar je creaties! Deel je ze met me via Instagram?

WAAR BEN JE NAAR OP ZOEK?

Hoi, ik ben Stefanie. Graag neem ik je mee in het plezier dat zaaien, oogsten en lekker biologisch eten mij brengt. Op deze pagina vind je een van de seizoensrecepten die ik graag met je deel. 

Ik ben benieuwd of je er net zo van genoten hebt als wij!

Lees meer over moestuinieren in mijn blogs!

Mis niets

Ontvang mijn nieuwsbrief!

Doe nieuwe inspiratie op! Ontvang moestuintips, seizoensrecepten en aantrekkelijke acties.

VOLG MIJ OP INSTAGRAM

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.