Vlierbloesem siroop

Ingrediënten

♥ Vlierbloesem schermen, zoveel dat ze net onder water staan als je ze in een pan doet.Tip: pluk de bloemenschermen ‘s ochtend op een droge dag.
♥ 500 ml water
♥ 400 gr suiker
♥ 1 tl citroenzuur

Bereidingstijd

vlierbloesemsiroop

Begin juni staat de vlier in bloei. Van deze vlierbloesemsiroop maar ik elk jaar. Zo genieten wij het hele jaar rond van deze limonade en is het ook nog eens heerlijk door de prosecco of een klein scheutje door de yoghurt.

Instructies

Pluk de vlierbloesemschermen en schud ze goed uit zodat de insecten erin weg kunnen komen. Gebruik de bloemenschermen met mooie frisse bloesem waarvan zoveel mogelijk bloemetjes zijn uitgekomen.

Knip nu de stelen van de schermen af en doe de bloemetjes in een grote pan of weckpot. Vul de pan of weckpot tot net boven de schermen met water. Sluit de het pan of weckpot af en laat dit mengsel ongeveer 1 dag op een koele plek staan. Ik zet ze altijd in ons wijnhok onder de trap.

Giet nu het mengsel door een vergiet, zodat je alleen vocht overhoud. Kleine bloemstukjes zitten er nu nog in. Dus giet nu het mengsel door een zeefdoek of hydrofiele luier (dit laatste gebruik ik:-). Als het goed is krijg je nu een mooie transparante vloeistof met waarschijnlijk nog wat stuifmeel. Dit krijg je er nooit 100% uit. Dit is geen probleem.

Doe de vloeistof samen met het suiker en het citroenzuur in een pan en breng het aan de kook. Laat de siroop 3-4 minuten doorkoken en giet het vervolgens in een gesteriliseerde fles.

Flessen kan je steriliseren in de oven (max 130 graden 20 min) of magnetron (900 watt 1 min) of uitspoelen met kokend water (paar min).

Tips

Variatietips: voeg wat rozenblaadjes, gember, anijs of aardbei toe.

WAAR BEN JE NAAR OP ZOEK?

Hoi, ik ben Stefanie. Graag neem ik je mee in het plezier dat zaaien, oogsten en lekker biologisch eten mij brengt. Op deze pagina vind je een van de seizoensrecepten die ik graag met je deel. 

Ik ben benieuwd of je er net zo van genoten hebt als wij!

Populaire recepten

Mis niets

Ontvang mijn nieuwsbrief!

Doe nieuwe inspiratie op! Ontvang moestuintips, seizoensrecepten en aantrekkelijke acties.

VOLG MIJ OP INSTAGRAM

Maak jij dit recept met eigen gekweekte groente? Check deze tips!