Welke soorten water en bewateringssystemen zijn het beste voor in je tuin?

Tijdens de droge warme dagen lijkt het soms een oneindig karwijtje: het bewateren van jouw moestuin. Maar wist je dat dit eigenlijk helemaal geen heel intensief karwijtje hoeft te zijn? Er zijn namelijk vele manieren die het bewateren van jouw tuin een stuk eenvoudiger maken. In deze blog neem ik je mee welk soort water je kunt gebruiken en welke bewateringssystemen er allemaal zijn en welke het beste bij jouw moestuin past.

Welk soort water gebruik jij voor je moestuin?

Er zijn verschillende soorten water die kunnen worden gebruikt voor in de moestuin. Denk aan kraanwater, grondwater en regenwater. Wat het het de voor- en nadelen van deze watertypes zijn lees je hieronder.

1. Kraanwater

Het meest voor de hand liggende water om te gebruiken is waarschijnlijk kraanwater. Het enige wat je hoeft de doen is de kraan aan te draaien en je gieter te vullen. Aan de andere kant moeten we tegenwoordig meer dan ooit letter op ons watergebruik. Het is dus niet de meest milieubewuste keuze om te gaan voor kraanwater. Daarnaast is water uit de kraan relatief  ”hard” wat betekent dat het water (te) veel kalk bevat. 

2. Grondwater

Het voordeel van je grondwater is dat altijd water voor je planten bij de hand. Let er immers wel op dat het water schoon is en absoluut geen ijzer bevat. Dit kan namelijk zorgen voor bruine aanslag op je tegels en ook kan een te hoge ijzerwaarde fataal zijn voor jouw grasmat én planten in de moestuin.

 

Je kunt je eigen bronwater indien nodig filteren en ontijzeren. Check van te voren dus eerst het kwaliteit van jouw grondwater in jouw buurt. Ook kan het zijn dat je vergunning moet aanvragen om een bron aan te boren in stuk grond.

3. Regenwater

Het meest aan te raden soort water voor in je moestuin is regenwater. Dit water is een stuk zachter dan kraanwater omdat het minder kalk bevat maar meer mineralen. Daarnaast is dit niet alleen voordelig voor jou in de portemonnee, maar ook de natuur heeft hier baat bij. Door de klimaatverandering droogt de grond uit en zakt het grondwaterpeil. Dit kan vervolgens leiden tot het verzakken van tuinen en straten. Dat willen we natuurlijk niet hebben!

Welke bewateringssysteem zijn er voor in de moestuin?

Oké, je weet nu welk type water ik het beste kan gebruiken voor in mijn tuin, maar bewateringssysteem past hier het beste bij? Daar help ik je graag een handje mee op weg. Er zijn namelijk simpele en goedkope bewateringssystemen maar ook ingewikkeldere en vaak ook ietsje duurdere systemen. 

 

Wil jij het liefste gebruik maken van regenwater? Dan kun je dit het beste opvangen via een regenton. Op deze manier kun je gemakkelijk je gieter of olla pot vullen. Bij de keuze voor kraanwater kun je er ook voor kiezen om een sproeier aan te sluiten. Ook kun je gaan voor een automatische beregeningssysteem. Dit is vooral handig als je een grote (moes)tuin hebt. Door voldoende water op het juiste tijdstip worden onder andere voedingsstoffen goed opgenomen door de plant. Klinkt ideaal toch?!

WAAR BEN JE NAAR OP ZOEK?

Hoi, ik ben Stefanie. Graag neem ik je mee in het plezier dat zaaien, oogsten en lekker biologisch eten mij brengt!

Populaire recepten

Kweektips!

Kweek je eigen biologische kruiden, groente en fruit.​

Mis niets

Ontvang mijn nieuwsbrief!

Doe nieuwe inspiratie op! Ontvang moestuintips, seizoensrecepten en aantrekkelijke acties.

VOLG MIJ OP INSTAGRAM

1 gedachte over “Welke soorten water en bewateringssystemen zijn het beste voor in je tuin?”

  1. Pingback: Welke zaden kun je het beste gebruiken voor je moestuin?  – vandegroei.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.