Welke voeding heeft je moestuin nodig? Lees hier hoe jij jouw groente en fruit het beste kan bemesten

De afgelopen weken ben je misschien al druk geweest met het zaaien en opkweken van je zaailingen. Of misschien ben je al druk bezig geweest met het buiten uitplanten van je zaailingen. Hoe dan ook, wil je succesvol je eigen groente en fruit kweken dan is het gebruiken van de juiste voedingsstoffen erg belangrijk. Vraag je je af welke voedingsstoffen je bij bepaalde groenten moet gebruiken? Hierbij wat meer informatie over de voedingsstoffen die ik gebruik.

Bemesten van bladgroenten

Bladgroenten (zoals sla en andijvie) zijn vaak dankbare groenten in een moestuin. Deze kan je snel en vaak succesvol oogsten.

Bladgroenten houden van een stikstof rijke bodem. Stikstof bevordert de groei van blad en stengels. Dat kan onder andere worden bereikt door wat compost, potgrond of koemestkorrel door de bovengrond te mengen. Maar ook door het toevoegen van bloedmeel. Bloedmeel is een snel werkende voedingstof die je geeft aan groenten en planten die veel bladeren aanmaken. Volg voor de  hoeveelheden de verpakking en gebruik deze voedingsstof vanaf begin lente tot half augustus.

Slakken zijn de grootste vijanden van bladgroenten. In de meeste kleine moestuinen moeten deze regelmatig bestreden om te voorkomen dat ze je sla oppeuzelen. Het beste is om ze bij schemerlicht uit de planten te halen en weg te doen. Word je tuin overspoeld door slakken? Dan kan je kiezen voor bijvoorbeeld Ecostyle EscarGo. Deze ecologische korrels zijn namelijk niet gevaarlijk voor kind of andere dieren.

Bemesten van koolgroenten

Er zijn veel koolsoorten te vinden in mijn tuin. Deze zijn niet alleen lekker maar ook een grote vitaminebom voor ons lichaam. Denk hierbij aan bijvoorbeeld palmkool, boerenkool, koolrabi, broccoli en spruiten. Om mooie grote kolen te kweken, hebben ze aan het begin van het seizoen en halverwege het seizoen extra bemesting nodig.

Kolen houden van een basisch grond, wat betekent dat de aarde niet te zuur moet zijn. Dit krijg je door aan het begin van het seizoen een klein beetje kalk toe te voegen.

Net zoals de bladgroente hebben ze ook stikstof nodig voor de juiste bladgroei, dus het toevoegen van  een beetje bloedmeel helpt je je planten groeien als kool.

Bemesten van vruchtgewassen

Vruchtgewassen zijn onder andere groenten als tomaat, courgette, pompoen en peper. Om mooi vruchten te kunnen oogsten, hebben ook deze groenten aan het begin en halverwege het seizoen extra bemesting nodig. Ook als deze planten in een pot staan, hebben ze extra mest nodig. Als mest kan je korrels gebruiken, maar ook mest in vloeibare vorm. Zelf gebruik ik voor de border korrels en voor planten in pot vloeibare mest.

Wanneer de eerste vruchten zoals tomaten, gaan groeien, voeg ik altijd een beetje kali toe aan de aarde. Kali versterkt de weerstand van de plant en zorgt voor een goede vruchtzetting.

Bemesten van wortelgewassen

Ui, knoflook, prei, rode biet, radijsjes vragen over het algemeen niet om heel veel extra bemesting. Geef aan het begin en halverwege van het kweekseizoen wat extra kalium (potas) en fosfor. 

Beendermeel is een langzaam werkende voedingsstof die de plant helpt bij de energiehuishouding en opname van voedingsstoffen. In beendermeel zit een hoog percentage forsfor dat helpt de wortel of knol te ontwikkelen.

Zorg ook voor een losgemaakte bodem zodat ze goed kunnen groeien en plant ze in combinatie met gewassen uit de lookfamilie om de wortelvlieg te misleiden. 

Kalk en PH-waarde

De meeste groenten en fruit groeien het beste bij een pH tussen 6 en 7. Op mijn zandgrond is 6 een goede pH-waarde. Als een grond te zuur of te basisch is worden bepaalde mineralen vastgehouden, waardoor ze niet beschikbaar zijn voor de plant. Je kunt de pH opkrikken door kalk te strooien in je tuin.

Dit jaar heb ik voor het eerst een bodemtest gedaan, zodat ik een betrouwbaar beeld krijg van de voedingsstoffen die mijn grond nodig heeft. Mijn achtertuin bleek te basisch te zijn. Dat was niet gek, want hiervoor lag er een gazon die we twee keer per jaar met kalk bestrooiden. De basis is geschikt voor meerdere groenten, zoals koolsoorten. Ik heb daarom gekozen om hier spruit- en palmkolen op te laten groeien. Ook staat er een blauwe bessen struikje, die van een zure grond houdt. Om deze grond wat ‘zuurder’ te maken, heb ik er biologisch koffiedik verspreid. Dit zorgt voor een zure grond.

WAAR BEN JE NAAR OP ZOEK?

Hoi, ik ben Stefanie. Graag neem ik je mee in het plezier dat zaaien, oogsten en lekker biologisch eten mij brengt!

Populaire recepten

Kweektips!

Kweek je eigen biologische kruiden, groente en fruit.​

Mis niets

Ontvang mijn nieuwsbrief!

Doe nieuwe inspiratie op! Ontvang moestuintips, seizoensrecepten en aantrekkelijke acties.

VOLG MIJ OP INSTAGRAM

1 gedachte over “Welke voeding heeft je moestuin nodig? Lees hier hoe jij jouw groente en fruit het beste kan bemesten”

  1. Pingback: Welke zaden kun je het beste gebruiken voor je moestuin?  – vandegroei.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.