Wortels

Voor wie?

Beginner

Zaaien & Oogsten

Zaaien: Gedurende het hele jaar
Oogsten: Gedurende het hele jaar

Introductie

Wortels zijn niet alleen erg lekker, maar zitten ook nog eens vol gezonde stoffen zoals vitamines en bètacaroteen. Bèta watte? Bètacaroteen is de precursor voor vitamine A en wordt daarom ook wel provitamine A genoemd. Het komt onder andere voor in groenten en gele of oranje vruchten, waar het (deels) voor de kleur verantwoordelijk is. Wortels zijn geen echte koukleumers want ze kunnen zelfs bij slechts 8°C worden gekweekt. Benieuwd hoe ze gekweekt kunnen worden? Lees dan snel verder!

Zaaien

Zaai wortels altijd op de plek waar je ze uiteindelijk ook wilt gaan oogsten. Ze houden namelijk niet van verspenen. Houd je wortels gelijkmatig vochtig, dan kiemen ze goed en zullen ze gelijkmatig. Zorg dat je losse aarde hebt wat diep genoeg is voor de wortels. Heb je de grond niet goed voorbereid, bestaat de kans dat de wortels gaan splitsen of krom zullen groeien. Gebruik geen verse mest in je wortelbed. Hierdoor krijg je namelijk harige wortels door en veel meer loof dan wortel. Water je wortelbed twee dagen voor het zaaien goed in met een sproeikop. Op deze manier wordt de aarde geleidelijk nat en wordt de grond niet teveel samengedrukt.
Wortelzaadjes zijn heel klein waardoor je er snel teveel van kan zaaien en je vervolgens moet gaan uitdunnen. Maak met een schopje of een tuinharkje een geultje van 0,5cm in kleigrond tot 1,25cm in zandgrond. Zaai de zaadjes vervolgens gelijkmatig in rijen van 15 tot 30 cm uit elkaar, afhankelijk van de grootte van je wortelen. Houd er rekening mee dat ieder plantje ongeveer 2,5cm rond de plant nodig heeft om zich optimaal te kunnen ontwikkelen. Gelukt? Bedek dan de zaadjes in de geul met zaai- en stekgrond of potgrond en druk goed aan. Hierdoor zullen de zaden goed in contact komen met de aarde, wat noodzakelijk is voor een succesvolle kieming.

Verzorgen

Tijdens het voorbereiden van de aarde en de ontkiemperiode was gelijkmatige vochtigheid erg belangrijk voor het kiemproces. De grond mag dan namelijk niet uitdrogen. Maar eens de jonge wortelen hun weg naar het licht hebben gevonden en een wortelgestel zich heeft ontwikkeld, volgen ze het waterpeil in de bodem. Je hoeft dan geen water meer te geven. Doe dit echter wel als het loof van de wortelen slap wordt en wanneer de toplaag van je wortelen bed 8cm droog staat. Wil je mooie wortelen kweken is het aan te raden het onkruid rond de wortels te verwijderen. Onkruid belemmert namelijk de ruimte van je wortelen en wedijvert ook voor het aanwezige vocht in de grond.
Dun je jonge wortelen uit tot 2,5 cm uit elkaar. Je kunt de jonge worteltjes uit de grond trekken, maar je kunt er ook voor kiezen om enkel het loof van de jonge wortelen af te knippen.

Oogsten

wortelen zijn klaar om te worden geoogst als ze voor jou groot genoeg zijn om te eten. Je oogst ze door simpelweg aan het loof te trekken en af en toe een beetje voorzichtig te schudden.

WAAR BEN JE NAAR OP ZOEK?

Hoi, ik ben Stefanie. Graag neem ik je mee in het plezier dat zaaien, oogsten en lekker biologisch eten mij brengt. Op deze pagina vind je een van de seizoensrecepten die ik graag met je deel. 

Ik ben benieuwd of je er net zo van genoten hebt als wij!

Lees meer over moestuinieren in mijn blogs!

Mis niets

Ontvang mijn nieuwsbrief!

Doe nieuwe inspiratie op! Ontvang moestuintips, seizoensrecepten en aantrekkelijke acties.

VOLG MIJ OP INSTAGRAM

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.