Zaden voorkiemen? Een heuse aanrader!

Zaaien, het lijkt heel makkelijk, maar met enkele tips kan je nog succesvoller worden. Daar help ik je graag bij!

Welke zaden kan voorkiemen?

De zaden met harde zaadhuid ontkiemen wat moeilijker dan andere zaden. Deze kan je een handje op weg helpen door ze te laten voorweken. Hierdoor kan je die zaden sneller uitzaaien en heb je een veel hoger opkomstpercentage dan zonder voorkiemen.

 

Je zal denken: maar welke zaden zijn dit dan?

In ieder geval alle peulvruchten, maar ook de zaden van de peterselie, artisjok en kardemon. 

Hoe kan je zaden ontkiemen?

Maar hoe zorg je dat deze zaden ontkiemen?

 

Ik heb hiervoor drie methodes gebruikt:

  1. de Deno-methode waarin je de zaden laat ontkiemen in een vochtige koffiefilter die je in een kweekkas of plastic zakje doet;
  2. laten voorweken, waarbij je de zaden voor 24 uur in eenglaasje water legt;
  3. en mijn favoriete methode waarin je de zaden ontkiemt in een grotendeels afgesloten bakje met vochtig keukenpapier.

De derde methode was bij mij het meest succesvol. De zaden ontkiemden een stuk sneller dan in de koffiefilter of in het water.

3 TIPs om zaden succesvol te ontkiemen

Hierbij drie tips om zaden succesvol te ontkiemen, volgens methode 1 en 3:

 

 

Tip 1 Zuurstof

Zaden houden niet van schimmels. Geef ze daarom elke dag voldoende frisse lucht, zodat je geen schimmel in je bakje krijgt.

 

 

Tip 2 Temperatuur

Elke zaadje heeft een eigen kiemtermperatuur. Zoek dus op wat voor jouw zaadje de optimale kiemtemperatuur is. 

Bijvoorbeeld aubergine, paprika, peper en tomaten zaden houden van warmte. Terwijl koudekiemers zoals  venkel goed tegen temperatuurwisselingen kunnen. 

 

 

Tip 3 Water

Houd het bakje of koffiefilter goed vochtig. Spray ze dagelijks met een plantenspuit in of geef ze dagelijks een beetje water.

 

 

 

 

Zijn je zaden ontkiemd? Dan kunnen ze de aarde in!

Check nu mijn blog “Hoe kan je binnen voorzaaien”.

WAAR BEN JE NAAR OP ZOEK?

Hoi, ik ben Stefanie. Graag neem ik je mee in het plezier dat zaaien, oogsten en lekker biologisch eten mij brengt!

Populaire recepten

Kweektips!

Kweek je eigen biologische kruiden, groente en fruit.​

Mis niets

Ontvang mijn nieuwsbrief!

Doe nieuwe inspiratie op! Ontvang moestuintips, seizoensrecepten en aantrekkelijke acties.

VOLG MIJ OP INSTAGRAM

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Moestuininspiratie in je mail!

Kweektips, lekkere moestuinrecepten en leuke acties!

Schrijf je in en ontvang eenmalig 10% korting op al je aankopen.

Hoe? Gebruik de kortingscode ‘Welkom!’