Zaaien, het lijkt heel makkelijk, maar met enkele tips kan je nog succesvoller worden. Daar help ik je graag bij!
Welke zaden kan voorkiemen?
De zaden met harde zaadhuid ontkiemen wat moeilijker dan andere zaden. Deze kan je een handje op weg helpen door ze te laten voorweken. Hierdoor kan je die zaden sneller uitzaaien en heb je een veel hoger opkomstpercentage dan zonder voorkiemen.
Je zal denken: maar welke zaden zijn dit dan?
In ieder geval alle peulvruchten, maar ook de zaden van de peterselie, artisjok en kardemon.
Hoe kan je zaden ontkiemen?
Maar hoe zorg je dat deze zaden ontkiemen?
Ik heb hiervoor drie methodes gebruikt:
- de Deno-methode waarin je de zaden laat ontkiemen in een vochtige koffiefilter die je in een kweekkas of plastic zakje doet;
- laten voorweken, waarbij je de zaden voor 24 uur in eenglaasje water legt;
- en mijn favoriete methode waarin je de zaden ontkiemt in een grotendeels afgesloten bakje met vochtig keukenpapier.
De derde methode was bij mij het meest succesvol. De zaden ontkiemden een stuk sneller dan in de koffiefilter of in het water.
3 TIPs om zaden succesvol te ontkiemen
Hierbij drie tips om zaden succesvol te ontkiemen, volgens methode 1 en 3:
Tip 1 Zuurstof
Zaden houden niet van schimmels. Geef ze daarom elke dag voldoende frisse lucht, zodat je geen schimmel in je bakje krijgt.
Tip 2 Temperatuur
Elke zaadje heeft een eigen kiemtermperatuur. Zoek dus op wat voor jouw zaadje de optimale kiemtemperatuur is.
Bijvoorbeeld aubergine, paprika, peper en tomaten zaden houden van warmte. Terwijl koudekiemers zoals venkel goed tegen temperatuurwisselingen kunnen.
Tip 3 Water
Houd het bakje of koffiefilter goed vochtig. Spray ze dagelijks met een plantenspuit in of geef ze dagelijks een beetje water.

Zijn je zaden ontkiemd? Dan kunnen ze de aarde in!
Check nu mijn blog “Hoe kan je binnen voorzaaien”.