Zelf vogelvoer maken: vetbollen met zaden

Voor wie?

Vanaf 4 jaar

Duur

30 minuten

Let’s DIY! Vetbollen – het klinkt misschien ongezond, maar vogels smullen ervan! Zij hebben namelijk over het algemeen meer behoefte aan verzadigd vet dan mensen. Belangrijk is dat er geen gebruik wordt gemaakt van olie in vloeibare vorm. Komt dit op de veren, benadeelt dit de verenconditie van het beestje. Dat willen wij en zij natuurlijk niet! Lees hieronder wat je nodig hebt en hoe je de vetbollen maakt. Succes en veel plezier!

Dit heb je nodig!

Je hebt dus net zoveel frituurvet nodig als vogelzaad. Ik heb deze hoeveelheid gebruikt.

– 150 gram ongezouten frituurvet
– 150 gram vogelvoer
– stevig (jute) touw
– een pannetje om het vet in te smelten
– een vormen, bijvoorbeeld koekvormpjes, cupcake vormpjes of wij gebruikte een tulband vorm uit het speelkeukentje. Je kan het ook in een uitgeholde sinaasappel doen, dus wees creatief!

 

Aan de slag

Het maken van vetbollen is niet moeilijk. Smelt het frituurvet voorzichtig in een pan. Wacht tot alles gesmolten is en haal de pan van het vuur. Laat het nu afkoelen en wanneer het weer ‘wit’ wordt en wat dikker voeg dan het vogelzaad toe. Zo zakt het niet in 1 keer naar de bodem maar kan je het er ‘gelijkmatig’ doorheen roeren.

Heb je het goed gemengd? Dan kan je de vormpjes vullen. Vergeet er niet eerst een touwtje door te doen zodat je de vetbol makkelijk op kan hangen.

Vul dan je vormpjes met het mengsel. Het mengsel wordt het snelst weer hard in een koude omgeving. Is de vetbol hard geworden dan kan je deze makkelijk uit de vorm halen door de buitenkant even warm te maken.

Nu nog alleen mooie plekjes in de tuin vinden waar je ze op kan hangen.

Hopelijk hebben zowel jij als de vogels veel plezier van de vetbollen! Het lijkt me leuk als je het resultaat deelt via Instagram! Ik ben erg benieuwd (:

WAAR BEN JE NAAR OP ZOEK?

Hoi, ik ben Stefanie. Graag neem ik je mee in het plezier dat zaaien, oogsten en lekker biologisch eten mij brengt. Op deze pagina vind je een van de seizoensrecepten die ik graag met je deel. 

Ik ben benieuwd of je er net zo van genoten hebt als wij!

Lees meer over moestuinieren in mijn blogs!

Mis niets

Ontvang mijn nieuwsbrief!

Doe nieuwe inspiratie op! Ontvang moestuintips, seizoensrecepten en aantrekkelijke acties.

VOLG MIJ OP INSTAGRAM

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.